(Foto: hrvatiizvarnrh.hr) (Foto: hrvatiizvarnrh.hr)

Na početku sjednice državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas svima je upito srdačnu dobrodošlicu i zaželio uspješnu sjednicu koja je, kako je istaknuo, ujedno prilika da se razmotri sve što je do sada učinjeno i što je potrebno učiniti za još jače povezivanje i jačanje odnosa između hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske s domovinom.

Istaknuo je projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, od kojih posebice pilot projekt Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske koji ima za cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli, novi Zakon o hrvatskom državljanstvu, iskorak koji se odnosi na obrazovanje - posebne upisne kvote osigurane na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu te projekt Korijeni. Milas je najavio  i edukativni program – Ljetna škola Domovina koji je namijenjen mladim generacijama u hrvatskom iseljeništvu a prva generacija polaznika očekuje se 2019. godine.

- Svi projekti i sva dostignuća nastali su temeljem volje, truda, rada i partnerskog odnosa svih nas, pri čemu su zajedničke inicijative neizostavni dijelovi svakoga pokrenutog i realiziranog posla, a ujedinjeni u tom zajedništvu možemo nastaviti graditi našu hrvatsku, svjetsku priču rekao je državni tajnik Milas.

(Foto: hrvatiizvanrh.hr)

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je ujedno i izaslanica predsjednika Vlade, zahvalila se svima koji radom u Savjetu pomažu Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa koji se odnose na Hrvate izvan hrvatskih granica te naglasila da je Savjet važno tijelo koje kroz razmjenu ideja i najboljih praksi radi na odgovorima na pitanja od interesa za hrvatski narod u cijelom svijetu.

Prisutne je potom pozdravio i Ivan Grbešić, predsjednik drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je istaknuo kako su gotovo nakon dvadeset godina učinjeni pomaci, promjene i pozitivni rezultati. - Ova Hrvatska Vlada prepoznala je partnera u Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a i mi koji živimo izvan Republike Hrvatske to partnerstvo smo također prepoznali u ovoj Vladi i to je razlog da i dalje radimo i  idemo u pravom smjeru. Koliko ćemo biti uspješni, ovisiti će o tome koliko ćemo znati komunicirati i surađivati - zaključio je.

Na sjednici Savjeta sudjelovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te drugi državni i lokalni dužnosnici. 

Drugog dana sjednice predstavljeni su projekti i aktivnosti Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a o izborima u Bosni i Hercegovini, hrvatskim diplomatskim aktivnostima nakon izbora te iskoracima tijekom ove godine govorila je Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. O aktivnostima i stanju u zajednicama svoje su izlaganje održali potpredsjednici i potpredsjednice Savjeta te predsjednik Savjeta Ivan Grbešić, koji je ujedno i zatvorio 2. sjednicu drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.