(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

Sjednica je svečano otvorena u subotu 9. studenoga, a otvorio ju je predsjednik Savjeta, Ivan Grbešić, predstavnik Hrvata iz Kanade koji je u svom uvodnom obraćanju iskazao zahvalnost hrvatskoj Vladi na podupiranju rada Savjeta, nedavno usvojenom zakonu o hrvatskom državljanstvu te projektima koji su namijenjeni Hrvatima izvan domovine. 

Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta (novinarka Maja Raguž)

Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta (novinarka Maja Raguž)

4:14

Grbešić je ukazao i na važnost hrvatskih iseljenika u stvaranju samostalne RH i istaknuo kako smatra da RH nedovoljno koristi potencijal hrvatskih iseljenika koji su nerijetko na vodećim poslovnim pozicijama u zemljama u kojima žive. 

- Mi Hrvati izvan RH još uvijek se borimo s velikim problemom, a to je dopisno glasovanje. Nedavno sam bio u poslovnom posjetu u Limi u Peruu i susreo se s tamošnjom hrvatskom zajednicom. Budući da ne postoji konzularno sjedište RH u Peruu, Hrvati koji onde žive ne mogu koristiti svoje ustavno pravo, a to je glasovanje. Mi kao Savjet Vlade RH moramo zajedno sa hrvatskim vlastima riješiti taj veliki problem hrvatskih iseljenika - rekao je Grbešić.  

Članovi Savjeta prije sjednice. (Foto: Glas Hrvatske)

- Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajedničak priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Državni tajnik Zvonko Milas

Državni tajnik Zvonko Milas

5:17

- Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske - rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

5:00

Nakon obraćanja premijera Plenkovića i službenog otvorenja sjednice, uslijedila su izlaganja potpredsjednika Savjeta, predstavnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine, hrvatskih manjina, hrvatskih iseljenika iz europskih država i predstavnika iseljenika iz prekooceanskih država. 

Miljana Glamuzina, članica savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica Hrvata iz BiH (novinarka Maja Raguž)

Miljana Glamuzina, članica savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica Hrvata iz BiH (novinarka Maja Raguž)

2:53

U nastavku rada, članovi Savjeta raspravljali su o glasovanju izvan Republike Hrvatske, položaju i statusu Hrvata u BiH, očuvanju hrvatskoga jezika i kulture Hrvata izvan RH te Hrvatskoj radioteleviziji i Programu za Hrvate izvan RH HRT-a. 

Europarlamentarka Željana Zovko (novinarka Ivana Perkovac)

Europarlamentarka Željana Zovko (novinarka Ivana Perkovac)

4:27

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najvažnijih institucija u Republici Hrvatskoj.