Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara:

12.08 - Državni vrh, predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem, položio je vijence na Spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari.  Molitvu za poginule, ubijene i nestale izreako je đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Misu zadušnicu na groblju predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.

12.00 - Marko Baketa, vukovarski branitelj sa Sajmišta, koji danas živi i radi u Sarajevu, kaže kako podržava pomirbu i nada se da će Vukovar jednog dana biti ono što je nekada davno bio. 

11.05 - Predsjednik Republike Zoran Milanović odao je počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari.

10.50 - Koloni koja se kroz Vukovar kreće od Memorijalne bolnice kreće prema Memorijalnom groblju pridružuje se sve više ljudi. U koloni se sada kreće više tisuća ljudi. Redari im dijele maske.

10.30 - Krenula je Kolona sjećanja. Predvode je hrvatski branitelji i posljednji zapovjednik obrane Vukovara brigadir Branko Borković, Mladi Jastreb. Stjegonoše nose hrvatsku zastavu te zastave Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i 204. vukovarske brigade. Sudionici su zamoljeni da se pridržavaju razmaka i propisanih epidemioloških mjera. 

Foto: HRT

Među onima koji i ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odaju počast žrtvi Vukovara su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministra obrane Marija Banožića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

10.00 - Ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici održan je kratki komemorativni program uz prisustvo državnog vrha. Program je počeo himnom i minutom šutnje.

Paljenjem svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te molitvom, Vukovarci i djelatnici bolnice odali su sinoć počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. U molitvi koju su predvodili vukovarski franjevci, Vukovarcima su se pridružili predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem. Nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Foto: HRT

U kratkom programu ispred bolnice, prilagođenom epidemiološkim uvjetima, sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

- Večeras, ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji - istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon molitve i paljenja svijeća kod spomenika u dvorištu bolnice.

U ime Vlade zahvalio je posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama.

Bitka za Vukovar trajala je 87 dana. Hrvatski branitelji nadljudskim naporima branili su svaku ulicu i svaku kuću. Odolijevali su silovitim napadima 30 tisuća pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Grad je postao ruševina. Stradalo je oko 2800 branitelja i civila, a njih više od 7 tisuća odvedeno je u logore smrti.  

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru ruže su položili i svijeće zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na popisu zatočenih i nestalih još su imena 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih iz Vukovara i prigradskih naselja te imena onih koji su se pokušali probiti iz neprijateljskog obruča, kada im se gubi trag na području Petrovaca, Marinaca i drugih naselja na vukovarskom području.

Prisjećanje na žrtvu Vukovara u Medulinu (Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija)

Po riječima Ljiljane Alvir, i dalje je jako teško doći do bilo kakve informacije o nestalim osobama te o grobnim mjestima i grobnicama. - Još uvijek oni koji žive tu, a znaju, ne govore. Mi kao obitelji uvijek računamo na njihovu savjest, ali i oni umiru kao i naši ljudi, a informacije ne dolaze - rekla je Alvir.

- Uvijek se bojim kad hodam po Vukovaru i okolici da stanem na mjestu gdje je on ubijen, jer ipak je ova zemlja natopljena krvlju - priča jedna majka. Majke poručuju kako su svi oni za koje su danas položile ruže - dali život za zajedništvo i našu budućnost.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) prisjetila se vatrogasaca poginulih tijekom Domovinskog rata, te je njihova imena objavila na internetskim stranicama zahvalivši im na požrtvovnosti, posebice vukovarskim vatrogascima. U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. "Njihova žrtva se ne smije zaboraviti", poručili su Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vukovarska ulica u Slavonskom Brodu (Ivica Galovic/PIXSELL)

Uz zagrebačku Vukovarsku ulicu, uz sjeverni i južni kolnički trak zapaljeno je tisuće lampaša. Ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu lampašima je ispisano ime grada Vukovara, napravljen križ od lampiona uz veliku dvometarsku svijeću u sredini. Svijeća je zapaljena "Vukovarskim svjetlom mira".

Počast žrtvama Vukovara i Škabrnje 15. godinu za redom paljenjem svijeća odali su učenici Gimnazije "Fran Galović" u Koprivnici. U školskom dvorištu u čast žrtvama Domovinskog rata zapalili su lampione, oblikujući jedan od simbola Vukovara i stradanja - vukovarski vodotoranj. U predvorju je postavljenja izložba učeničkih likovnih i literarnih radova, a može se vidjeti i videoprezentacija.