Autori dokumentarnog serijala na predstavljanju u HMI. (Foto: Hrvatska matica iseljenika) Autori dokumentarnog serijala na predstavljanju u HMI. (Foto: Hrvatska matica iseljenika)

Serijal se sastoji od pet dokumentarnih epizoda u kojima su obrađene zanimljive životne priče hrvatskih iseljenika, kojih s potomcima, prema procjeni, danas u Čileu živi oko 200 tisuća.   

Autori serijala Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari su HRT-ove redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tekstove su čitali Doris Vučković i Drago Celizić, producentica serijala je Dragica Blank, a urednik je Ivo Kujundžić, urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije.

Za predstavljanje pripremljena je kraća 50-minutna inačica s najzanimljivijim ulomcima iz svih pet epizoda.

(Foto: Hrvatska matica iseljenika)

Prva nosi naslov "Do kraja svijeta i natrag", a obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu, dok se u drugoj epizodi pod naslovom "U potrazi za bijelim zlatom" govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni "bijelim zlatom", odnosno natrijevim nitratom koji se tada rabio kao gnojivo, a sve u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama. 

Treća epizoda "Hrvatski grad na kraju svijeta" govori o prvim Hrvatima na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni "zlatnom groznicom". Danas žive uglavnom u  Punta Arenasu koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu.

Hrvatski predstavnici u politici, kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima tema su četvrte epizode "Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu", a u petoj epizodi "Čileanski pisci hrvatskog podrijetla" istaknut je podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskoga podrijetla.

Nakon projekcije održan je kraći razgovor s autorima o dojmovima sa snimanja serijala, koji je uredila Maja Raguž.

Razgovor s autorima serijala (autorica: Maja Raguž)

Razgovor s autorima serijala (autorica: Maja Raguž)

5:51