(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Premijer Andrej Plenković na samom početku zajedničkog sastanka kazao je da je Hrvatskoj čast što se događaj ovih razmjera odvija u Zagrebu, svega par tjedana prije početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. 

- U svijetu velikih neizvjesnosti, sve veće konkurencije, velikih klimatskih promjena, migracijskih pritisaka, sve većih prijetnji demokraciji i multilateralizmu - Europska unija ima posebnu ulogu. Imajući sve to u vidu, ovo je zaista vrlo izazovno razdoblje za EU. S obzirom na okolnosti opredijelili smo se za sljedeći moto zasjedanja u Hrvatskoj - "Snažna Europa u svijetu punom izazova'' - rekao je Plenković.  

Uoči tog sastanka premijer Andrej Plenković i predsjednik EP-a David Sassoli razgovarali su u Banskim dvorima. 

Premijer Andrej Plenković i predsjednik EP-a David Sassoli. (Foto: hrt.hr)

Očekuje se i sastanak članova Konferencije predsjednika EP-a s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, a zatim i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem

Novi predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u intervjuu za HRT kazao je da je predstojeće hrvatsko predsjedanje Europskom unijom vrlo važno.

- To je početak europske legislative nakon osnivanja Komisije. I stoga će hrvatsko predsjedništvo dočekati važna pitanja. Posebice jedno, višegodišnji financijski okvir proračuna EU-a - istaknuo je Sassoli.

Dodao je da EU treba rasti i postati vodeća sila u borbi za klimatske promjene, da EU treba ojačati svoj socijalni model i da se mora pokrenuti veliki proces digitalizacije. 

(Izvor: hrt.hr)