Državni tajnik Milas podnosi izvješće Hrvatskom saboru. (Foto: Internet TV Hrvatskog sabora/ snimka zaslona) Državni tajnik Milas podnosi izvješće Hrvatskom saboru. (Foto: Internet TV Hrvatskog sabora/ snimka zaslona)

Hrvati u Vojvodini ostavljeni su na milost i nemilost Aleksandru Vučiću, nemaju nikakva prava, niti predstavnika u Skupštini Srbije, ustvrdio je Miro Bulj (Most) u raspravi o  godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o Hrvatima izvan Hrvatske za 2019.

Branko Bačić (HDZ) drži da treba ustrajati na pravnim mehanizmima da se izmijeni odluka o uvođenju bunjevačkog jezika u Subotici, koja narušava poziciju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Za položaj Hrvata u Vojvodini zabrinut je i Bojan Glavašević (NZ). 

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas poručio je da Hrvatska neće odustati od nastojanja da poboljša položaj Hrvata u Srbiji, ali i ostalim zemljama.

(Foto: Internet TV Hrvatskog sabora/ snimka zaslona)

- Što se tiče suradnje sa Srbijom, i za dobra i loše stvari potrebne su dvije strane, nećemo se umoriti u svemu što moramo raditi prema hrvatskoj zajednici i institucijama koje moraju donijeti ono što su potpisale - odgovorio je zastupnicima.

 - Službena vlast stoji iza hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, napravit ćemo sve da zaštitimo naše sunarodnjake - odgovorio je Milas Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) hoće li se zaustaviti uvođenje bunjevačkog jezika u Subotici.

Kada je riječ o gospodarskoj suradnji, na što su ukazale Marijana Petir (NZ) i Marijana Puljak (Centar), Milas rekao kako se želi potaknuti povezivanje Hrvata i na tom području.

Nastavit će se podupirati projekti Hrvata izvan domovine, ne samo financijski već i na druge načine, najavio je.

Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi je  upozorila  da brojni Hrvati izvan Hrvatske nisu tijekom prošlih izbora zbog epidemije koronavirusa mogli pristupiti biračkim mjestima i ostvariti svoje pravo.

Na isti problem je ukazao Stephen Nikola Bartulica (DP), koji smatra da bi dijaspori trebalo olakšati sudjelovanje na izborima putem dopisnog ili elektroničkog glasovanja.

(Izvor: Hina)