(Foto/screenshot/Facebook/Robotički klub Osijek) (Foto/screenshot/Facebook/Robotički klub Osijek)

Osvojenim prvim mjestom tim osječkog robotičkog kluba drugi će put zaredom predstavljati Hrvatsku na ovakvom svjetskom natjecanju. Što je samo dokaz kontinuiranog i kvalitetnog zajedničkog rada mentora i članova tima - koji uživaju stalnu stručnu i tehničku podršku vodstva Kluba.

​Dva tima, povezana slučajnim odabirom, udružila su snage k ostvarenju zajedničkog cilja - uspješnog rješavanja postavljenih im zadataka. Pri tome nije bilo dovoljno samo tehničko znanje i umješnost programiranja, nego je bilo nužno postići visok stupanj suradnje, uspješne komunikacije i snalaženja u nepredviđenim situacijama, a što poslovni svijet ističe kao nužne vještine u zanimanjima budućnosti. Osječki "Lege", petaši Osnovne škole Vijenac - Marko Slivka i Bruno Ančić, pod mentorstvom profesora Marija Slivke iz Strojarske tehničke škole, zajedno su sa zagrebačkom ekipom pokazali da znaju i mogu. Svojom umješnošću i spretnošću rješavanja zadataka u kategoriji Elementary Group na misiji City Guardian - jednostavno su pomeli konkurenciju. A konkurencija je i ove godine bila jaka. Natjecalo se, naime, čak 90 timova iz velike Croatian Makers robotičke lige, ali i liga iz drugih, susjednih zemalja.

Croatian Makers liga najveći je nedržavni edukacijski program u STEM području u cijeloj Europskoj uniji - koji među ostalima, podržavaju Google, Hrvatski Telekom, Zaklada Deutsche Telekoma, Hyundai... No glavno financiranje i dalje dolazi od strane obitelji Nenada Bakića, koji je ovu ligu pokrenuo 2014. godine preko dobrotvorne udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih. U Hrvatskoj je u aktivnosti CM lige uključeno već 150.000 djece, ali i tisuće djece u drugim zemljama. Fokus je na razvoju digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja - ali još važnijim se ističe razvoj vještina učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti, kao što su znatiželja, inicijativa, upornost, prilagodljivost te društvena i kulturološka osviještenost. Cilj je Lige jednakost prilika za sve, tako da se omogući široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskoj dobi.

Podsjetimo, osječki, i općenito slavonski školarci, Croatian Makers ligom već su putovali na svjetska robotička natjecanja. Tako su posljednji put, prije nekoliko mjeseci, Osječanke sestre Nika i Jona Važić ostvarile sjajne rezultate na svjetskom robotičkom natjecanju - WARC, također u Kini. 

(Jasenka Pejaković, Glas Slavonije)