(Foto: Rab The Happy Island/Facebook) (Foto: Rab The Happy Island/Facebook)

U srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu, koja je odabrana u eksperimentalni program predstojeće kurikularne reforme, Vipnet je predstavio nove 5G funkcionalnosti implementirane u mobilnu mrežu. Nove investicije u razvoj mreže i kvalitetnijih tehnologija na obali i otocima omogućavaju njihovim stanovnicima da ne moraju nužno napuštati svoja naselja kako bi se educirali, brinuli o vlastitom zdravlju ili vodili posao. Ta je činjenica demonstrirana pomoću novog STEMI robota koji robotiku kao kompleksnu znanost svodi na razumljivu i zabavnu edukaciju za svakog učenika.

Hrvatska ima velik problem kada je u pitanju internetska povezanost. Visoke cijene i niske brzine Lijepu našu smještaju na dno ljestvice prosječne internetske brzine u Europskoj Uniji. Prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva Hrvatska se nalazi na 22. mjestu od ukupno 28 članica što je posljedica visokih cijena i niskih brzina veze koje se isporučuju krajnjim korisnicima.

Marin Trošelj direktor tvrtke STEMI. (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Vođen lošim statističkim podacima i stvarnom situacijom na otocima, Vipnet je u proteklih godinu dana uložio u razvoj brze širokopojasne mreže koja je Rabu i Cresu pomoću mikrovalne radijske veze omogućila da postanu gigabitni otoci. Povezivanje mikro valovima omogućava brzo povezivanje uz odličnu pokrivenost bez potrebe za dodatnim investicijama.

Napredna MIMO (multiple-input multiple-output) tehnologija uz pametni radio dizajn omogućila je da se jednom baznom stanicom pokrije čak 1500 kvadratnih kilometara oko otoka Lastova. Za ovaj impresivan rezultat osim MIMO-a zaslužna je i Edge computing tehnologija korištenja značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama.

Nova serija robota

Na prezentaciji novih tehnologija na Rabu predstavljen je hrvatski startup imena STEMI. STEMI je postao pravi hit na području robotike svojim Hexapod robotom koji osim zabavne ima i visoku edukacijsku vrijednost jer je idealan alat za ulazak u svijet programiranja i robotike. Nova serija robota bitno je poboljšana u odnosu na prethodno izdanje. Modernijeg je izgleda, veće i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, jednostavnijeg procesa slaganja, bogatijeg i zabavnijeg edukativnog sadržaja.

Nova verzija STEMI robota. (Foto: STEMI/Facebook)

- Osim pravog fizičkog, zadnjih godinu dana gradili smo i virtualni laboratorij u kojem svatko može iskusiti stvaranje tehnologija i zajedno sa STEMI inženjerima proći kroz pravu tehnološku avanturu izrade robota - od 3D modeliranja, matematike do elektrotehnike - istaknuo je na prezentaciji direktor tvrtke STEMI Marin Trošelj.

Koristeći senzore dodira robot se može programirati da reagira na škakljanje, a svoje raspoloženje može iskazati kroz šest raznobojnih lampica. Roboti će biti dostupni i u različitim bojama, a komponente robota izrađene su od materijala koji su odabrani zbog veće sigurnosti, trajnosti i boljeg korisničkog iskustva.