Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ruta posvećena Nikoli Tesli prva je takva na svijetu jer obuhvaća dva kontinenta - povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i SAD. Trenutačno ulazi u proces certifikacije kao službena kulturna ruta Vijeća Europa, a iz Klastera puteva kulture očekuju da postane i UNESCO-ovom rutom posvećenoj nekom inovatoru. Klaster umrežava gotovo 50 institucija i organizacija iz područja kulture i turizma, poduzetnike i fakultete, u nekoliko zemalja Europe i SAD-a.

Kuda prolazi ruta?

Ruta u Hrvatskoj povezuje Senj, kao mjesto u kojem je stolovao Teslin otac te Smiljan kao rodno mjesto znastvenika. Slijede Gospić i Karlovac, u kojima je Tesla pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je niz manjih mjesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se, ponajprije zahvaljujući lokalnom stanovništvu, pronalaze tragovi Teslina djetinjstva. Zagreb, u kojem je Tesla boravio nekoliko puta, uključuje i Tehnički muzej Nikola Tesla sa zanimljivim demonstracijskim Tesla kabinetom.

Zanimljiva je hidroelektrana na rijeci Krki, kao prva u Europi koja je proradila na principima Tesline izmjenične struje, te stara hidroelektrana Ozalj kod Karlovca.

Foto: screenshot Facebook/Putevima Tesle

U Srbiji ruta obuhvaća Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla vidio i obišao kad je 1892. godine posjetio Beograd. Tu je i Negotin kao rodni grad znanstvenika Đorđa Stanojevića te deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede u Srbiji, a nastale su ponajviše zahvaljujući velikom prijateljstvu i suradnji Tesle i Stanojevića.

Na ruti je i Muzej Teslina omiljenog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, zatim manastir Šišatovac, odakle potječe Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru, Teslina suvremenika, prijatelja i svojevrsnog suparnika.

Tesla je 1878/79. živio i prvi put u životu radio u Mariboru, pa je taj grad značajan za razvoj europskih Puteva Tesle, a Slovenija kao lider u primjeni inovacijskih tehnologija u turizmu važna je točka rute. Kako je Tesla studirao u Grazu i Pragu, ruta obuhvaća i ta dva grada. Slijede Budimpešta, Strasbourg i Pariz, gdje je radio i ostavio traga, a tu je još i SAD, gdje je proveo veći dio života.

Iz Hrvatske brojne organizacije i entuzijasti

Jedna od članica Klastera je i Udruga "Nikola Tesla - genij za budućnost", krovna organizacija zaslužna za institucionalno pozicioniranje Tesle u hrvatskom društvu. Zadovoljstvo što je među nosiocima međunarodne rute Putevima Tesle u Hrvatskoj, izrazila je i Helena Bulaja Madunić čiju je izložbu 'Nikola Tesla - Mind from the Future' pogledalo više od 120.000 posetitelja, a koja je sada postavljena u Mađarskoj.