Članovi MMO-a na 8. sjednici u Pakracu. (Foto: hrvatiizvanrh.hr) Članovi MMO-a na 8. sjednici u Pakracu. (Foto: hrvatiizvanrh.hr)

U prvim komentarima nakon održavanja 8. Sjednice MMO-a, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koji je i član tročlanog izaslanstva hrvatske manjine u MMO, Tomislav Žigmanov, izrazio je djelomično zadovoljstvo.

- Pozdravili smo inicijativu da su predstavnici dvaju vlada uspjeli održati ugovorena dva sastanka tijekom dvije godine, što se do sada nije dogodilo. Kada govorimo o pomoći koja nam je dodijeljena na području obrazovanja, tu je stav Hrvata u Srbiji također pozitivan. No, negativan stav izrazili smo prema rješavanju ključnih problema pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, kao što je podzastupljenost u predstavničkim tijelima te na lokalnoj razini u izvršnim segmentima vlasti – rekao je Žigmanov.

Upozorio je na nespremnost određenih državnih tijela za suradnju s hrvatskom nacionalnom manjinom. Dodao je kako je ozračje na sjednici bilo pozitivno i demokratsko, ali kako je sa srpske strane nedostajalo odgovaranje na probleme sa činjenicama i konkretnim načinima rješavanja problema.

MMO u Zagrebu i Pakracu

MMO u Zagrebu i Pakracu

3:32

Rezerviranost prema spremnosti srbijanskih državnih tijela za provođenje dogovorenih mjera prema poboljšanju položaja hrvatske manjine u Srbiji, uoči održavanja 8. Sjednice MMO-a izrazila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić.

- Najviše odlazimo nezadovoljni pristupom srpskih čelnika prema hrvatskoj manjini. Predstavnici institucija Republike Srbije moraju se konkretnije posvetiti rješavanju problema. Najviše pomaka došlo je u području obrazovanja, u devet preporuka procjena je djelomična, a u deset preporuka pomak prema rješavanju problema nije se dogodio – istaknula je Vojnić.

Mješoviti međudržavni odbor Hrvatske i Srbije zajedničko je tijelo Republike Hrvatske i Republike Srbije čija je glavna zadaća zaštita i unaprjeđenje prava srpske i hrvatske manjine. Sljedeća, 9. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije planira se održati 2020. godine u Republici Srbiji.