(Foto: Mag Media/s dopuštenjem) (Foto: Mag Media/s dopuštenjem)

Luka je rekao kako je očev utjecaj bio ključan u najranijim danima, kad ga je na parkiralištu hotela "Kolovare" za smještaj izbjeglica svakodnevno učio tehnicirati i kao kritični motivator usadio mu sve ono što ga je kasnije dovelo do svjetskih rezultata. Posebno je zahvalio supruzi Vanji, čija mu je najveća podrška i u najtežim trenucima, kad je izvana sve djelovalo savršeno, omogućila sve ono što danas ima i jest. 

(Foto: Mag Media/s dopuštenjem)

Slaven Bilić koji je prepričavao anegdote iz Lukinih ranih reprezentativnih godina, istaknuo je važnost autobiografije u ovom trenutku, rekavši kako se „toliko toga dogodilo u tako malo vremena i dužnost je i obaveza velikana podijeliti to ne samo s Hrvatskom već i svijetom.“ Rekao je da se neke Lukine finese mogu usporediti samo s Federerovim bekhendom i da je otpočetka bila riječ o kompletnom igraču svjetske klase s "retrovizorom" u glavi koji predviđa svaki protivnikov pokret. Međutim, složili su se predstavljači, ono što je Luku Modrića izdvojilo upravo je karakter i ljudske vrijednosti koje ga čine uvijek istim posvećenim, skromnim i ustrajnim igračem i čovjekom. Bilić je zaključio: - Mi koji Luku poznajemo odavno, znamo da nije moglo biti nikako drugačije. 

(Foto: Mag Media/s dopuštenjem)

Suautor knjige Robert Matteoni, kroničar Modrićeve karijere i njegov dugogodišnji prijatelj, opisao je zajednički proces nastanka knjige i duge telefonske razgovore koji su joj prethodili. Rekao je kako Luka ljubomorno čuva svoju intimu, međutim u ovoj se knjizi ogolio i iznio čistu emociju. Matteoni je istaknuo kako je nogomet jedna od najboljih strana Hrvatske, a Luka Modrić okvir tog uspjeha. 

Promociji su nazočila brojni akteri hrvatskog i svjetskog nogometa, a posebni su gosti došli iz Španjolske: nekadašnji slavni igrač, a kasnije jedan od direktora Real Madrida Emilio Butragueño te Marcelo Vieira, Lukin klupski suigrač i jedan od najboljih prijatelja iz Reala. Zvonimir Boban, koji je napisao predgovor knjige, rekao je da mu je čast što je bio Lukin uzor u djetinjstvu, a sretan je i što je njegovu sinu pak najdraži bio upravo dres Luke Modrića. - Hvala onome - dodao je - zbog kojeg moje nogometno srce i dalje tuče žestoko. 

Modrićeva autobiografija vrlo se brzo pokazala kao najiščekivanija knjiga godine. Njegova prva najava knjige na Instagramu dobila je više od 300.000 likeova i komentara oduševljenih obožavatelja. Moja igra, koju već sad uspoređuju s uspješnicama kao što su "Ja sam Zlatan Ibrahimović" i "Moja strana" Davida Beckhama, u svjetskim je medijima najavljena kao „"zvanredan memoar" o usponu preko trnja do zvijezda te "inspirativna priča kako je dječak izbjeglica odrastao da postane galáctico".

(Foto: Mag Media/s dopuštenjem)

"Moja igra" nedavno je objavljena u hrvatskom izvorniku, a bit će prevedena na zasad jedanaest jezika, a budući da će se engleski prijevod distribuirati u cijeloj Europi i zemljama Commonwealtha, naći će se u rukama čitatelja u zasad 127 zemalja svijeta. Više od 100.000 primjeraka u prvotisku međunarodnih izdanja dodatna je potvrda planetarnog interesa za Modrićevu životnu priču. 

Luka Modrić u Zagreb je došao iz Rijeke, gdje je u fantastičnom ogledu sa Slovačkom hrvatska reprezentacija potvrdila plasman na Euru 2020. Nekoliko dana prije u Monaku je primio prestižnu nagradu Golden Foot, a netom prije svečane nedjeljne promocije hrvatski je nogometni maestro predstavio svoju autobiografiju i na sajmu knjiga Interliber, gdje je u sklopu Premium programa razgovarao s književnikom i urednikom Krunom Lokotarom. Program je izazvao dosad neviđenu gužvu na Interliberu, gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi, većinom djece.

- Kad sam bio u mlađim kategorijama Zadra, jedan od mojih najdražih trenera iz tog doba, pokojni Domagoj Bašić, nam je početkom tjedna donio knjige i izabrali smo jednu koju smo trebali pročitati. Iz tog perioda najviše su mi u sjećanju ostali Robinson Crusoe i Heidi - rekao je Luka Modrić i poručio djeci da za čitanje dnevno izdvoje dvadesetak minuta. Nakon razgovora Luka Modrić potpisivao je primjerke svoje knjige najmlađim čitateljima.