(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Odluku o dodjeli sredstava za 2018. godinu donio je državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas na temelju javnoga natječaja, vrijednog 2,4 milijuna kuna koji je po prvi put bio otvoren za iseljeničke organizacije iz svih, a ne samo iz slabije razvijenih europskih i prekomorskih zemalja, njih ukupno 29.

Projekti su se mogli prijaviti u kulturi, obrazovanju i znanosti, sportu, turizmu, razvoju iseljeničkih organizacija itd. Sredstva su dodijeljena projektima i organizacijama iz 16 zemalja: osam iz Argentine, šest iz Italije te po pet iz Austrije, Čilea i Kanade, tri iseljenička projekta iz Njemačke, po dva iz Paragvaja, Brazila, Perua i Nizozemske te po jedan iz Urugvaja, Australije, Novog Zelanda, Venezuele, Norveške i Švicarske.

"Mala škola hrvatskoga jezika 2019.", "Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike", "Mladi potomci Hrvata u Buenos Airesu čuvaju hrvatsku kulturu" neki su od projekata iz Argentine koje je Hrvatska podržala sa po 80 tisuća kuna, što je bio najveći mogući iznos koji se mogao dobiti. Isti iznosi dodijeljeni su i Hrvatskom kulturnom centru u Čileu i opremanju hrvatske multimedijalne dvorane u Limi (Peru), obnovi Hrvatskoga doma u Venezueli i glavne dvorane "Predsjednik Fedor Jagust" u Hrvatskome domu u Montevideu, projektu "Nastavak napretka Čileansko-hrvatskog kulturnog društva Domovina" itd.

Za nastavu hrvatskoga jezika i kulture u Asuncionu, projekt Paragvajske udruge Hrvata PUH odobreno je 75 tisuća kuna, pet tisuća manje dobio je informativni portal Fenix Magazin iz Njemačke, po 60 tisuća kuna Povijesni arhiv i virtualni muzej iseljenika u Čileu, Zajednica Hrvata Dubrovnik u Peruu za Osnovni tečaj hrvatskog jezika te 42. Hrvatski folklorni festival Zapadne Kanade.  

"Cro Etno Festival Molize u hrvatskom ruhu" dobio je 50 tisuća kuna potpore, projekt "Zašto se iseljavaju Hrvati iz Hrvatske i BiH" Hrvatskoga svjetskog kongresa u Njemačkoj 40 tisuća kuna, "Promocija Slavonije i Baranje u Norveškoj" 35 tisuća kuna, koliko i "Grafika jeseni: Vlado Gotovac" istoimenoga instituta u Italiji.

Odobrene potpore dobitnicima će se isplatiti u ovoj godini, ovisno o mogućnosti hrvatskoga državnog proračuna, a ugovori s dobitnicima trebali bi biti potpisani do kraja ožujka.