(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

 Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD, HKD Og. Zadar, organizator dodjele nagrada.

- Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice Žakline Kutije, zajedno s njom, dakako, i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: "Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici novinari", i nagrade "Donat" za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD, uvidjevši potrebu za istom, te "Nagrade za životno djelo" ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica - rekao je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar.

Nagrade će se dodjeljivati godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan, a o nagradama će odlučivati žiri koji će se sastavljati za svaku tekuću godinu.

Za ovu godinu žiri su činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc. Dragan Gligora, Akademik Vasil Tocinovski, Davor Jašek, Ante Nadomir Tadić Šutra, Goran Mrnjavac, Mirjana Majić, Andreja Malta.

Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije, eminentnih zadarskih umjetnika.

Prijedlozi su stizali iz svih pet Ogranaka HKD: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Osijeka.

Prilikom dodjele nagrade upriličit će se književna večer na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića te nagrađenih autora, uz bogat kulturno-umjetnički program.

O Goranu Bujiću

Goran Bujić, Pjesnik, kritičar, esejist i novinar, rođen je 28. studenoga 1955. u Zadru. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zadru, a studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom je Sveučilištu magistrirao iz područja filoloških znanosti.

Kao srednjoškolac radio je u Zadarkomercu te kao student u izdavačkoj kući Naprijed u Zagrebu. Još kao apsolvent počeo je objavljivati članke, dobivši kolumnu TV fokus u Večernjem listu 1979. godine. Književnu kritiku objavljuje u svim relevantnijim časopisima i novinama (Republika, Delo, Pitanja, Forum, Dometi, Dubrovnik, Quorum, Revija, Književna reč, Polja, Dubrovnik, Zadarska revija, Zadarski tjednik, itd., više od 360 recenzija).

Uvršten je 1981. u Panoramu mlade hrvatske kritike. Priče objavljuje u više časopisa za književnost: Republika, Pitanja, Dubrovnik, Istra, Revija.

Od prvih ratnih dana surađuje u Zadarskome listu, od pokretanja ove novine, gdje do posljednjeg trenutka biva urednikom kulture i priloga Donat.

Od objavljenih knjiga značajno mu je djelo magistarski rad Život i djelo Josipa Juga Šuljića, a posebnu pozornost na svoj rad privukao je romanom Zlatni šut (Zagreb, 1983.). Izbor iz poezije objavljen mu je u časopisima Dometi (1980.), Zadarska revija (1982.), Rival (1995.), Sokolar (1998.) itd. Svojim prikazima i osvrtima uvršten je u panoramu Mlada hrvatska kritika, a također je uvršten u Guju u njedrima - panoramu novije hrvatske fantastične proze (Rijeka, 1980.) te u desetak drugih knjiga raznih autora.

Umro je 5. srpnja 2011. godine.

(Foto: Pixabay)

Laureati:

Književna nagrada – Goran Bujić – Književnici novinari pripala je književniku i novinaru Renatu Baretiću.

U kategoriji Književnici Novinari – Kategorija mladi nagradu je dobio književnik, novinar i znanstvenik iz Makedonije, dr. sc. Stefan Markovski.

U kategoriji Književnici novinari izvan RH nagradu je dobila književnica, novinarka i znanstvenica dr. sc. Ana Vitanova–Ringaeva iz Makedonije.

Nagradu za životno djelo dobio je Nedjeljko Jusup (Zadar, 7. siječnja 1951.), novinar, publicist, predavač i urednik, utemeljitelj te prvi i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list.

Nagrada Donat za kulturni doprinos pripala je Zadarskom listu – 25 godina Zadarskog lista.

Književnu nagradu Donat za književni doprinos dobili su pjesnik, profesor, glazbenik, aforizmičar... Danko Ivšinović i Pejo Šimić, hrvatski i bosanskohercegovački književnik.

Dodjela nagrada bit će 28. studenog u MMD Gradske knjižnice Zadar u 18 sati.  

(Nikola Šimić Tonin)