Gl. urednik Programa za Hrvate izvan RH HRT-a Ivo Kujundžić, Marcos Pejačević sa suprugom Aliciom i novinar David Rey (Foto: Glas Hrvatske) Gl. urednik Programa za Hrvate izvan RH HRT-a Ivo Kujundžić, Marcos Pejačević sa suprugom Aliciom i novinar David Rey (Foto: Glas Hrvatske)

Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike održat će se 28., 29. i 30. studenog.

- Odaziv je jako dobar, a većina sudionika doći će iz Čilea, Bolivije, Ekvadora i Perua, četiriju zemalja koje su organizirale prijašnje susrete. Povezali smo se i s iseljeništvom iz Sjedinjenih Država pa će neki od sudionika skupa u Argentini doputovati i s toga kontinenta, a bit će ih i iz Brazila. Želja nam je da se ovaj peti susret razlikuje od prijašnjih: želimo se istaknuti u Južnoj Americi, ali želimo i to da susreti postanu tradicionalni i povezuju Hrvate u tome dijelu svijeta - rekao je Pejačević.

Smatra da dosadašnjim odnosima Argentinsko-hrvatske gospodarske komore i Hrvatske gospodarske komore ne mogu biti zadovoljni: - No, mislim da će poticaj koji dolazi iz Hrvatske osnažiti odnose, utjecati na porast gospodarske suradnje, trgovinsku razmjenu i općenito unaprijediti odnose između dviju zemalja.

Ne postoji konkretna gospodarska suradnja, kaže Pejačević. - Velike nade polažemo u trgovinski sporazum između MERCOSUR-a i Europske unije, jer će se on pozitivno odraziti na razmjenu između Hrvatske i Argentine, na korist obiju strana - dodaje.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošle je godine dodijelila Povelju Republike Hrvatske Argentinsko-hrvatskoj gospodarskoj komori.

(Foto: screenshot/logo)

Pejačević surađuje s mnogim inozemnim predstavništvima i vlasnik je nekoliko tvrtki u Argentini: - Prisutan sam na tržištu kabelske televizije, bavim se izgradnjom stambenih zgrada i imam jednu privatnu galeriju. Pomalo trgujem dionicama, što je danas uobičajemo u svjetskoj ekonomiji.

Pejačevići su stara našička obitelj, o čemu ističe: - Rođen sam u Osijeku, a odrastao u velikom dvorcu u Našicama. Povijest moje obitelji stara je više od 300 godina. Moji su preci bili grofovi, a prezime Pejačević u Hrvatskoj ima težinu. Želim Hrvatskoj vratiti bar djelić onoga što je ona meni dala.

Zakon o naknadi za oduzetu imovinu u Hrvatskoj omogućio je obitelji Pejačević da povrate ono što im je oduzeto 1946. godine. - Prevagnula je pravda i dobra volja vladajućih te smo većinu onoga što nam je oduzeto vratili. Zbog toga se želim odužiti Hrvatskoj. To činim svojim dobrovoljnim radom u Komori - kazao je Pejačević.

Argentinsko-hrvatska gospodarska komora imala je skupštinu 29. kolovoza. - Nakon Skupa imat ćemo još jedan sastanak i formirati novo povjerenstvo, jer nam je cilj pomladiti Komoru. Hrvatsko-argentinska gospodarska komora prva je komora osnovana u inozemstvu 1991. godine. Rat je usporio suradnju između Hrvatske i inozemstva i zbog toga je sada namjeravamo obnoviti mlađim, dinamičnijim ljudima i osnažiti odnose. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti - kaže.

- Uvijek kažem da je prvi veliki udarac Hrvatska zadala na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Parizu, kada je više od 400 milijuna ljudi prvi put čulo za nju. Želim da se i u Hrvatskoj čuje o Južnoj Americi i o tome da tamošnji Hrvati jako vole svoju zemlju - zaključuje Pejačević.