(Foto: Darko Marić) (Foto: Darko Marić)

Predsjednik ACAP-a Zagreb Don Markušić, objasnio je kako je zagrebačka podružnica ACAP-a jedinstveni koncept jer je riječ o američkoj organizaciji hrvatske dijaspore u Hrvatskoj. - To omogućuje lakšu razmjenu informacija između Hrvata iz inozemstva i domovine, koji imaju priliku izravno utjecati na gospodarsku i političku scenu kako bi pomogli u razvoju nekih sektora kao što je medicinski turizam ali i utjecati na poboljšanje investicijske klime inicijativama kao što je Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske - rekao je Markušić.

Darko Don Markušić (Foto: Darko Marić)

Jeffory Blackard, američki građevinski poduzetnik i vlasnik tvrtke Blackard Global naglasio je važnost uloge potpredsjednika ACAP Zagreba Tomislava Krmeka u pripremi Ugovora o izbjegavanju dvostrukoga oporezivanja SAD-a i Hrvatske, na kojem surađuju od protekle godine. - Čvrsto vjerujem da će ti napori rezultirati potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukoga oporezivanja u bliskoj budućnosti - istaknuo je Blackard.

ACAP radi važan posao, ocijenio je Rick Santorum, bivši američki kongresmen i senator te aktualni politički komentator CNN-a: - Hrvatska je dio NATO-a i imamo snažan odnos u obrambenoj sferi, ali moramo izgraditi naš gospodarski odnos. Trebamo ljude koji mogu utabati tu stazu - dodao je.

(Foto: Darko Marić)

Zadovoljstvo otvaranjem ACA-ove podružnice u Zagrebu iskazao je Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, "nakon što su mnogi ekonomisti, znanstvenici i institucije prepoznale dosadašnji ACAP-ov rad". - Središnji državni ured pokrenuo je online registar za Hrvate koji će dovesti do uspostavljanja boljeg umrežavanja i bližih odnosa između Hrvata u inozemstvu i onih u domovini - kazao je Milas. 

(Foto: Darko Marić)

Američki veleposlanik u Hrvatskoj W. Robert Kohorst prisjetio se susreta s brojnim Amerikancima hrvatskoga podrijetla prije nego što je postao veleposlanik. - To je vaša vrijednost i trebamo izgraditi naš odnos. Ova podružnica je važna jer trebamo bolju komunikaciju između SAD-a i Hrvatske. Ovo je jedina američka organizacija dijaspore u Hrvatskoj. Sve mi je jasno, moramo riješiti problem dvostrukoga oporezivanja, i moja je životna misija da poduzmem sve što je u mojoj moći. Vaš rad me ohrabruje. Oduševljen sam što sam u američki veleposlanik u Hrvatskoj i što imam priliku podržavati odnos Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske - rekao je veleposlanik.