Foto: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Do 11. prosinca birači mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju.
Ovisno o mjestu prebivališta, pregledati, dopuniti i ispraviti podatke u registru mogu u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i zagrebačkom Gradskom uredu za upravu. To mogu učiniti svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, a u subotu, 7. prosinca od 8 do 14 sati.

S obzirom na vjerojatnost da će se predsjednik države izabrati tek u drugom izbornom krugu, Ministarstvo poziva birače da se kod podnošenja spomenutih zahtjeva izjasne i za drugi krug koji će se, bude li potrebno, održati 5. siječnja iduće godine.

Što ako na izborni dan budem negdje drugdje?

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a u nedjelju, 22. prosinca neće biti u mjestu prebivališta, mogu postupiti na tri načina: mogu se privremeno upisati u registar birača za mjesto gdje će se zateći te nedjelje, žele li glasovati u inozemstvu mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju ili pak zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Kako i gdje podnosim zahtjev?

Zahtjev za privremeni upis birači podnose nadležnom uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača, zahtjev za prethodnu registraciju nadleženoj diplomatskoj misiji ili hrvatskom konzularnom uredu ili nadležnom uredu u Hrvatskoj, dok potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta podnose nadležnom uredu prema mjestu prebivališta. Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu spomenute zahtjeve podnijeti i putem tog sustava.

Što moraju učiniti birači u iseljeništvu?

Žele li odlučivati o hrvatskom predsjedniku, birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj moraju se aktivno registrirati na zahtjev ili po službenoj dužnosti. Imaju li osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske, ne moraju se aktivno registrirati već će to biti učinjeno po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje ovisno o prebivalištu sa njihove osobne iskaznice. Zahtjev za aktivnu registraciju moraju podnijeti birači bez prebivališta u Hrvatskoj i bez osobne iskaznice s podatkom o prebivalištu izvan RH.

Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave dostupni su svi obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda. 

(Izvor: hina)