Natporučnik Marko Novković. (Foto: MORH) Natporučnik Marko Novković. (Foto: MORH)

Natporučnik Marko Novković letačku je obuku uspješno završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u Zemuniku u vojarni ''Pukovnik Mirko Vukušić''. Obuka se odvijala po Programu obuke vojnih pilota ''Krila Oluje''.

Natporučnik Novković najmlađi je član ''Krila Oluje''. Rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji, a trenutno živi u Zadru. Diplomirao je 2013. godine i tako stekao naziv inženjera aeronautike. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta.

Članovi ''Krila Oluje''. (Foto: MORH)

- Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu ''Krila Oluje'' i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima ''Krila Oluje'' – rekao je Novković za službene stranice Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta natporučnik Novković primio je od vođe ''Krila Oluje'' satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima ''Krila Oluje'' nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama. Trenutno je pilot Novković nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018.

(Foto: MORH)

Osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom  sastavu od šest pilota. Tako će uz vođu grupe satnika Darka Belančića ostatak tima činiti  prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić i prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić te repni pratitelj  bojnik Zvonimir Mravunac, dok je vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić, a vanjski desni pratitelj od danas je  natporučnik Marko Novković.

Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

"Krila Oluje" utemeljena  su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu VRO "Oluja", a  ukupno su ostvarili 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.