(Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković naložio je svim ministrima da na teren pošalju građevinare statičare da odmah naprave procjenu stanja zgrada i štete nakon potresa koji je jutros pogodio Zagreb. 

Današnji preventivni pregled sustava i opreme nuklearke Krško pokazao je da jutrošnji potres na nju nije imao utjecaja, priopćili su iz nuklearke, dodavši da ona nastavlja svoj rad punom snagom.

Stanje ozlijeđene djvojčice je i dalje teško i zahtijeva mjere intenzivnog liječenja. Prognoza je upitna u ovom trenutku, rekao je ministar Vili Beroš prilikom obilaska Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Dodao je da u KBC-u Sestre milosrdnice nije bilo većih šteta, izvan funkcije je samo kardiosala, pa će pacijenti za intervencijsku kardiologiju biti preusmjereni u Kliničku bolnicu Sveti Duh. Bolesnici su za vrijeme potresa izašli van, oni se sada vraćaju, angažirani su građevinari, arhitekti i statičari koji provjeravaju sigurnost zgrada.

Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

Iz Grada Zagreba pozivaju ponajprije one koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu telefonsku liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku.

Također, svima koji su ostali bez krova nad glavom bit će osiguran smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje, na adresi Odranska ulica 8. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti.

Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400.

U slučaju poteškoća s opskrbom vodom građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba organizirao je obroke za sve građane koji se zbog potresa ne mogu vratiti u svoje domove, a bit će dostupni u nedjelju na Zrinjevcu, Mažuranićevom trgu te na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Zbog potresa zgrada Klinike za porodništvo u Petrovoj ulici nije sigurna pa je odlučeno da se novorođenčad zasad premjesti u grijani šator u KB-u Dubrava, koji je pripremljen za oboljele od koronavirusa. U premještanju pomažu navijači i vojska. U ovoj teškoj situaciji jutros nakon potresa na svijet došle dvije bebe.

Zagrebačka policija je objavila prve podatke vezane za potres u Zagreb i okolicu - do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog potresa bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od deset kilometara.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, potvrdio je da ima ozlijeđenih. U središtu grada zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode.

(Foto: screenshot/HRT)

Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić izjavio je da je stradala petnaestogodišnja djevojčica u vrlo kritičnom stanju te da se bore za njezin život.

U Zagrebu su padali ormari, stvari, popucali su zidovi - građane je jaka trešnja probudila u rano nedjeljno jutro, a trajala je desetak sekundi. Ljudi su na ulicama u strahu od novog udara. 

Podrhtavanje se osjetilo u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima...

- Odlomio se vrh južnoga tornja Zagrebačke katedrale, Na svoje sam oči vidio kako pada, potvrdio je pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije Borna Puškarić

(Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Potres se osjetio i u Varaždinu, i poslije nekoliko manjih. Centar je bez vidljivih oštećenja. Građani ostali u kućama, bez panike.

Sve žurne službe su na terenu. Iz MUP-a upozoravaju da svi građani koji su napustili domove, drže potreban razmak, takozvanu socijalnu distancu zbog širenja koronavirusa. 

- Za virus zemljotres nema važnost, on se širi svojom logikom. Svi vi koji ste vani, Zagreb je epicentar, udaljite se jedni od drugih. Znam da je sada biti skupa solidarnost i oslonac za najbliže, prijatelje i obitelj, ali udaljite se jedni od drugih jer time ugrožavate zdravlje sebe i svojih obitelji - poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.