Foto: HRT/Globalna Hrvatska Foto: HRT/Globalna Hrvatska

Dolaze sa svih strana svijeta, ponajviše iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Izraela i Europe. Većina se nakon studija vraća u svoje zemlje, ali ne i Anamarija Hrgetić iz Venezuele. Upravo je diplomirala i zanima ju specijalizacija iz pedijatrije i posao u Hrvatskoj.

- Da, želim ostati u Hrvatskoj. To mi je plan A. Lijepo mi je u Hrvatskoj. Sviđa mi se život ovdje – rekla je Anamarija Hrgetić, dr. med.

U Zagreb je stigla iz Caracasa. Tamošnji Medicinski fakultet u jednoj je od najopasnijih četvrti pa odluku o studiranju u Hrvatskoj nije dugo vagala, a presudili su i korijeni.

Anamarija Hrgetić, dr. med. (Foto: HRT/Globalna Hrvatska )

- Kod nas situacija nije baš bajna. Kad sam rekla - tata ne želim studirati u Venezueli, on mi je rekao da samo mogu doći u Hrvatsku – kazala je Anamarija.

Strogi uvjeti upisa

Zanimanje za zagrebački studij medicine na engleskome jeziku raste. U akademskoj je godini 400-tinjak kandidata, a u klupe ih sjeda samo 50. Uvjeti upisa za sve su jednaki i vrlo strogi - test od 120 pitanja iz biologije, fizike, kemije i na kraju intervju s kandidatom. Školarina iznosi 12 tisuća eura.

- Pošto dolazim iz Južne Amerike bilo je teško putovati za prijemni ispit. Meni su omogućili da mogu polagati SAT, standard test u Americi i trebala sam dobiti bodove da se mogu upisati pa sam tako ja ušla – prisjeća se Anamarija.

Davor Ježek, prodekan za međunarodnu suradnju kaže da smo, po njegovim spoznajama, za sada jedino sveučilište i fakultet koji provodi razredbeni postupak u inozemstvu.

- Provodimo ga u Izraelu, Tel Avivu, zatim u Stockholmu u Švedskoj, nadalje u Hannoveru u Njemačkoj, isto tako u Berlinu, Madridu i evo prošle godine smo bili u New Yorku – rekao je Ježek, prof. dr. sc.

Davor Ježek, prof. dr. sc. (Foto: HRT/Globalna Hrvatska)

2015. godine Europski konzorcij za kakvoću u visokom obrazovanju dodijelio mu je Certifikat za internacionalizaciju čime je postao prvi fakultet s područja biomedicine s takvim priznanjem u Europskoj uniji. I na američkome nostrifikacijskom ispitu njegovi su studenti izvrsni.

- Posredno o tom uspjehu i uspješnosti programa govori i uspjeh kolega na us emilyju - to je američki nostrifikacijski ispit gdje smo baš nedavno imali vrlo vrlo uspješne studente sa visokim postotkom uspješnosti rješavanja tog američkog testa. Vele mi da su dvoje naših studenata imali najviše scorove koji su ikada zabilježeni u povijesti rješavanja tog ispita – ponosno je istaknuo profesor Ježek.

Priželjkuju studente hrvatskoga podrijetla iz iseljeništva

Dodao je kako je dobar glas o Fakultetu promijenio strukturu studenata. Oni iz iseljeništva sada su u manjini u odnosu prema strancima. Kaže da nemaju neke privilegirane kvote, ali bi bili sretni da Hrvati iz dijaspore popune svih 50 mjesta.

Priželjkuju više studenata hrvatskoga podrijetla iz Australije, a uskoro će potpisati ugovor o suradnji s jednom tamošnjom promidžbenom agencijom nakon čega slijedi razredbeni postupak i u toj zemlji. Diplome su priznate diljem Europske Unije, a u Sjedinjenim Državama treba položiti američki nostrifikacijski ispit.