(Foto: HRT) (Foto: HRT)

Otkrivanju su nazočili predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga i ostali.

Spomen ploču Žarku Kaiću su otkrili Lidija Kaić, predsjednik vlade RH Andrej Plenković i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Njima su se na pozornici pridružili i ministar branitelja Tomislav Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i izaslanik predsjednice RH Ivan Anušić.

(Foto: HRT)

- 28. kolovoza 1991., točno prije 28 godina, na ovome mjestu agresorska vojska napala je ekipu Hrvatske radiotelevizije koja je bila na svom novinarskom zadatku. U ekipi su bili novinar Saša Kopljar, tonski snimatelj Dragan Krička i video snimatelj Žarko Kaić. Žarko taj napad nije preživio. Ubili su ga oni kojima je smetala istina o našoj borbi za slobodu i istina o agresiji na nađu domovinu koju je on svojom kamerom prenosio. Bio je to pucanj u istinu, zločinački čin kojim su željeli spriječiti da cijela Hrvatska i svijet vide što se događalo, kako u Osijeku tako i u drugim dijelovima naše zemlje. No nisu uspjeli, rekao je ravnatelj HRT-a Bačić.   

(Foto: HRT)

- Žarko Kaić bio je jedan od hrvatskih novinara koji su rame uz rame s hrvatskim braniteljima svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku i nažalost nije bio jedini koji je pritom poginuo u Domovinskom ratu. Njihova žrtva i žrtva hrvatskih branitelja daje nam trajnu obvezu da kao narod baštinimo njihov obol našoj slobodi i vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata kao temelju moderne i slobodne Republike Hrvatske, poručio je premijer Plenković.

Ekipa je snimala naoko miran prizor, prolazak tenkova, a u jednom je trenutku s transportera otvorena vatra. Žarko Kaić pao je smrtno pogođen, a Dragan Krička ranjen je u trbuh. 

(Foto: HRT)

Kaić je za HTV radio punih 20 godina te je snimio niz vrlo kvalitetnih dokumentarnih filmova i emisija. Zaslužan je za nastanak mnogih dokumentarni snimaka iz početnog razdoblja velikosrpske agresije koje su se zauvijek urezale u hrvatsku memoriju, poput snimaka hrvatskih prognanika iz Aljmaša i Dalja.