Nela Sršen (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Nela Sršen (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Konvoj talijanskih donatora prvo je došao u Petrinju, odakle je krenuo u Glinu i okolna stradala mjesta. U subotu će u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom unutarnjih poslova, pomoć odvesti i u migrantski kamp Lipa kod Bihaća, u susjednoj BiH.

U konvoju solidarnosti, koji je organiziran u suradnji s nevladinom talijanskom udrugom  "Volontariato Energia & Sorrisi Onlus", je deset vozila s donacijama poduzetnika iz Padove, Verone, Modene, Treviza i drugih mjesta.  

Organizatorica konvoja, Nela Sršen, koja  živi u Padovi, po dolasku je izjavila kako je s velikim ponosom uspjela doći s humanitarnom pomoći u domovinu.

"Imala sam privilegiju da me prijatelji iz sjeverne Italije, indutrijalci i drugi, koji već imaju mnogo iskustva u međunarodnom humanitarnom radu, povežu s predsjednikom pokrajine Veneto, i odmah su se uključili u prikupljanje pomoći. Prvi put su talijanski humanitarci na Banovini bili prije mjesec dana, razgovarali su s mještanima, vidjeli su kakva je bila dramatična situacija i što je stradalnicima najpotrebnije, rekla je Sršen. Kako je dodala, razgovarali su i s lokalnim dužnosnicima koji su rekli kakve su im potrebe.

 "Volja da se pomogne je neprocjenjiva i Talijani su potvrdili ljubav i povezanost prema našem narodu. Nikad se ne zna kada i koga može zadesiti ovakva nesreća i divno je znati da postoji netko tko želi u svakom trenutku pomoći", rekla je Nela Sršen i istaknula da su dovezli i nekoliko kamp kućica.

Također je rekla da su potporu u organizaciji konvoja dali veleposlanik RH u Italiji Jasmin Mesić, ministar Davor Božinović i drugi. U pratnji konvoja je  bilo 17 osoba, među kojima i dva župnika, Don Emanuele Cuccarololo i Don Edy Savietto, koji su izrazili želju da osobno obiđu stradalnike, a koji su za humanitarnu akciju dobili ovlasti biskupa iz Vicenze i Trevisa.

U donaciji je nekoliko tona tople odjeće i obuće, posteljine, kreveta, više stotina obiteljskih paketa trajnih prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, tri palete maski i drugih proizvoda.