(Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske) (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske)

Jednogodišnji sveučilišni diplomski master studij „Leadership“ u potpunosti će se odvijati na engleskom jeziku, a okosnicu programa čine kolegiji organizacijskog razvoja. Predviđeno je i da se program proširi tematskim predavanjima, te posjetama najznačajnijim domaćim i stranim poduzećima i hrvatskim institucijama, objašnjava voditelj programa prof. Darko Tipurić.

- Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj i osmišljen je kako bi zadovoljio rastuću potrebu za liderima, odnosno vođama koji Hrvatskoj definitivno trebaju. Osim toga njegova je namjena povezati dijasporu i pomoći da naša prva, druga, treća… generacija iseljenika dođu u Hrvatsku, studiraju u Hrvatskoj, a možda neki i ostanu ovdje. Kakav će biti interes to ćemo vidjeti, a osim iseljenika na ovom bi studijskom programu volio vidjeti i stranci, studenti iz drugih zemalja iz Europe i svijeta. A upravo u ovakvoj kombinaciji multizajednica možemo postići efekte koje hoćemo – dodao je prof. Tipurić izrazivši nadu da će ovaj studij svake godine upisivati 20 do 30 studenata.

(Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske)

Program će obuhvatiti kombinaciju analize poslovnih slučajeva s najnovijim spoznajama u vodstvu, kao jednim od temeljnih upravljačkih disciplina, da će privući i pomoći daljnjim nakanama fakulteta u akreditacijama koje su forte uopće u odnosu na cijelu regiju – istaknuo je prof. Tipurić, naglašavajući kako je Ekonomski fakultet u Zagrebu jedini akreditiran od strane AACBS-a.

Program je osmišljen u suradnji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pozdravio je i državni tajnik Zvonko Milas.

- Ideja je došla s Ekonomskog fakulteta, ali ne smijemo zaboraviti ni kolegicu Croatianu Orešković savjetnicu za hrvatsko iseljeništvo i da se zapravo radi o sinergiji i drago mi je da ćemo već slijedeće akademske godine studenti moći pohađati i Leadership program za koji se nadam da će privući mlade Hrvate iz cijelog svijeta koji će kroz njega imati priliku steći i znanje i međunarodnu diplomu. Ponosan sam što Središnji državni ured sudjeluje u njegovom ostvarenju – istaknuo je Milas.

(Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske)

Ideja programa, ustrojenog po uzoru na slične programe u inozemstvu, je da bude mjesto integracije studenata iz iseljeništva i studenta iz Republike Hrvatske, objasnio je dekan Ekonomskog fakulteta Jurica Pavičić.

- Kroz ovaj program, prepoznata je potreba da naši ljudi koji žive širom svijeta, možda već i druga, treća generacija naših iseljenika, koji više možda ni ne govore naš jezik, da im se ponudi nešto što bi ih moglo povezati s domovinom i to na fakultetu koji postoji sto godina, akreditiran je, prepoznatljiv je i mislimo da je to dobra ponuda koja bi mogla rezultirati dobrim rezultatima – dodao je dekan Pavičić.

Budući studenti ''Leadershipa'' za ovaj se program na Ekonomskom fakultetu mogu prijaviti već u srpnju.