Premijer Plenković primio predsjednika Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanina Kutnjaka (desno) (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer Plenković primio predsjednika Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanina Kutnjaka (desno) (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković i predstavnici Hrvata u Sloveniji usuglasili su se da je potrebno i dalje raditi na tome da Ljubljana prizna status hrvatske nacionalne manjine, donosi se u priopćenju Vlade.

- Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj i njihov je položaj tamo u potpunosti nedefiniran. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji definirao – ističe se u priopćenju.

S tim je ciljem u veljači prošle godine osnovano Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Sloveniji s namjerom koordiniranja i uspostavljanja aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji, dodaje se. 

S premijerom Plenkovićem Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (oba desno) (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Plenković je najavio da će sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe iduće godine u Zagrebu biti prigoda da se nešto učini u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama. Također je poručio kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori, navodi se u priopćenju.

Na razgovorima u Banskim dvorima bili su Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije, Adrijan Vuksanović, zastupnik u crnogorskom parlamentu i predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative, Ilija Janović, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative te predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo.

Predsjednik Vlade sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa Vinkom Sabljom (u sredini) (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Sa crnogorskim Hrvatima razgovarao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo da je briga o hrvatskim manjinama jedna od strateških zadaća Hrvatske, što se očituje i u radu Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske i u brojnim projektima koje financira Vlada, priopćio je Sabor.

(Izvor: HINA)