Tomislav žigmanov ( snimka zaslona HRT) Tomislav žigmanov ( snimka zaslona HRT)

Uključivanje predstavnika srpske manjine u hrvatsku vladu i predstojeće obljetnice vezane za Domovinski rat moglo bi biti ključno za relaksiranje ukupnih hrvatsko – srpskih odnosa, ali i položaj hrvatske manjine u Srbiji, ocijenio je u petak predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Čelnik jedine političke organizacije Hrvata u Srbiji u četvrtak je u Banskim dvorima razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o položaju te zajednice, budućnosti bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije, kao i poštivanju međudržavnih sporazuma.

 - Sigurno je da će takve geste, takva pozicioniranja i najavljena nazočnost predstavnika srpske zajednice u Kninu, i hrvatskog ministra u Gruborima, ključno pridonijeti relaksiranju hrvatsko – srpskih odnosa, prije svega u Hrvatskoj, rekao je Žigmanov.

S druge strane, dodao je, to jesu snažne poruke i za ukupne hrvatsko-srpske odnose, i "voljeli bismo kada bismo i mi postali dionici takvih politika – memoriranja naših žrtava u Vojvodini.

Čelnik DSHV-a je naveo kako do sada iz srbijanskih vladajućih struktura nije stigao nikakav poziv za razgovor, ali da su oni spremni za to.

- Takvih poziva do sada nije bilo. A ako ih bude, moramo vidjeti što su okviri suradnje. Naša platforma je jasna – ne samo kada su u pitanju naši zahtjevi spram položaja zajednice, već i kada je riječ o ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, naša vidljivost i pozicija, rekao je Žigmanov.

Kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama i rješavanje njihovih problema, onda očekujemo daleko inkluzivnije politike, kao i proaktivan odnos tijela državne vlasti, dodao je.

- Ne želimo biti zajednica koju će svaki ministar ili šuša u srbijanskom društvu optuživati za ustaštvo, nerede ili nas dovoditi u vezu s tajnim službama“, rekao je predsjednik DSHV-a.

U tome smislu, naveo je, hrvatski premijer je iskazao snažnu podršku svim našim nastojanjima – „i dalje ćemo biti objekti njegova interesa, intenzivirat ćemo našu komunikaciju sa svim razinama vlasti u Hrvatskoj, i nastojati biti vidljivi dio u ukupnim hrvatsko – srpskim odnosima.

Govoreći o temama susreta s Plenkovićem naveo je da je to bio nastavak redovite komunikacije kada je u pitanju društveni položaj hrvatske zajednice, te da su važna točke bili rezultati i posljedice nedavnih izbora u Srbiji.

- Izvijestio sam točno i istinito što je i kako DSHV poduzeo kada su u pitanju izbori na svim razinama u Srbiji. Plenković je iskazao razumijevanje naše pozicije, ali smo i analizirali moguće modalitet opstanka na političkoj sceni Srbije jedine relevantne političke stranke hrvatske zajednice u Srbiji, zaključio je Tomislav Žigmanov.

Na lipanjskim izborima u Srbiji DSHV je ostao bez predstavnika u Skupštini Srbije i Vojvodine, dok je zadržao mjesta samo u gradskoj skupštini Subotice i osvojio jedan mandat u općini Bač.

Izborni neuspjeh u DSHV-u tumače nepostojanjem zajamčenih mandata u parlamentima i državnim tijelima koji su definirani međudržavnim sporazumom Hrvatske i Srbije.

Ova stranka godinama traži da se hrvatskoj manjini kao i Srbima u Hrvatskoj osiguraju zajamčeni mandati, ali vlast u Srbiji odbija takvo rješenje.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, s kojim je razgovarao o statusu i položaju hrvatske manjine u Srbiji nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji, priopćeno je iz vlade.
 

Plenković i Žigmanov su istaknuli potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, osobito glede političke zastupljenosti, kulturnih prava te obrazovanja.

U tom pogledu, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma, priopćeno je.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata.

Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Uz Plenkovića, na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, priopćeno je iz vlade.