Marijana Petir s autorom Draženom Zetićem (Foto: petir.eu) Marijana Petir s autorom Draženom Zetićem (Foto: petir.eu)

Izložba fotografija "Saga o Boki" autora Dražena Zetića bila je predstavljena u sklopu događanja posvećenog Boki kotorskoj pod nazivom "Kulturološki obrisi Boke kotorske" koju je Hrvatsko katoličko sveučilište u svojim prostorima organiziralo u suradnji s Bokeljskom mornaricom 809. Otvorila ju je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

- Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koristim instrumente koji su mi na raspolaganju i zato sam odmah reagirala prema Europskoj komisiji kada je do mene došla vijest kako je Vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno bez Hrvatske uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagirala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata, koji su u Boki kotorskoj autohtoni narod - rekla je Petir.

Ona ističe da to dokazuje i nekoliko povijesnih činjenica – Povelja o posvećenju Katedrale sv. Tripuna i Statut bratovštine, dva vrlo važna dokumenta o Bokeljskoj mornarici čuvaju se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu; prisutnost hrvatskog pletera u Boki te 3 spomen ploče obilježavanja 1000. obljetnice hrvatskih vladara u Boki.

- U procesu koji je Crna Gora samostalno pokrenula ne spominje se kult sv. Tripuna, kao niti hrvatski narod koji ga baštini, stoga sam Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje upoznajući ih s činjenicama i tražeći njihovo očitovanje jer ovdje je riječ o tome da Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za EU grubo krši temeljne vrijednosti EU uključujući vladavinu prava i  prava nacionalnih manjina - rekla je Petir.

Petir je rekla da "montenegrinizacija" Bokeljske mornarice vodi asimilaciji hrvatskog narodu u Boki Kotorskoj, na način na koji bi, ne računajući Katoličku crkvu, ostao bez najvažnijeg, ujedno i posljednjeg jakog nacionalnog središta. Mimo dobrosusjedskih odnosa i zahvalnosti Hrvatskoj na velikoj potpori za ulazak u NATO i pripremu  ulaska u EU, crnogorske vlasti pripremaju dokumentaciju za UNESCO po kojoj negiraju povezanost Bokeljske mornarice sa svetim Tripunom, Hrvatima, Katoličkom crkvom..

- To nije samo neodgovorno ponašanje jedne države, i to one koja  pristupa Europskoj uniji, već brisanje višestoljetne  tradicije i kulture jednog manjinskog naroda, prisvajajući na račun većinskog, crnogorskog, kulturno nasljeđe svjetskog razmjera što sasvim sigurno ne možemo tolerirati i što iziskuje hitnu i oštru reakciju svih nas - rekla je Petir.