Ilustracija (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Ilustracija (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Prioritetni su programi iz područja kulture, obrazovanja i znanosti te programi za razvoj organizacija hrvatske nacionalne manjine. U obzir dolaze i oni s područja sporta, turizma, gospodarstva ukoliko pridonose očuvanju nacionalnog identiteta, jačaju položaj hrvatske manjinske zajednice u inozemstvu te razvijaju njene odnose s Hrvatskom.

Od ukupno pet milijuna kuna, organizacijama hrvatske manjine u Srbiji namijenjeno je 1,3 milijuna, organizacijama u Sloveniji 550 tisuća kuna, 500 tisuća organizacijama u Austriji i Mađarskoj, a 400 tisuća organizacijama u Crnoj Gori i Italiji.

Organizacijama hrvatske manjine u Rumunjskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji namijenjeno je 350 tisuća kuna, 300 tisuća kuna na Kosovu, 250 tisuća u Slovačkoj, sto tisuća u Češkoj te 50 tisuća kuna organizacijama u Bugarskoj.

Najmanji iznos koji se može dobiti po projektu je tri tisuće kuna, najveći ne može prijeći ukupan iznos raspoređen za pojedinu državu.

Na javni natječaj mogu se javiti kulturne, obrazovne, znanstvene, sportske i dr. udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice hrvatske manjine u 12 europskih država koje promiču uvjerenja koja nisu u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima, niti pravnim poretkom matične države, a upisane su odgovarajući registar.

Više o uvjetima za prijavu, postupku odabira i kriterijima ocjenjivanja, potražite na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.