foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske

Najavljena kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja ove godine, izložba je trebala obilježiti hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije na kulturnom planu, no zbog pandemije je odgođena za drugu polovicu godine.

Otvorena izložba "Ars et virtus Hrvatska Mađarska 800 godina zajedničke kulturne baštine''

Otvorena izložba "Ars et virtus Hrvatska Mađarska 800 godina zajedničke kulturne baštine''

9:43

Brojni predmeti prikupljeni su iz najzvažnijih mađarskih muzejskih institucija, a Mađarski nacionalni muzej kao partner izložbe posudio je neke od svojih najvrjednijih umjetnina. U Hrvatskoj su predmeti posuđeni iz crkvenih i samostanskih riznica, muzeja i galerija te arhiva i knjižnica kao i privatnih kolekcija.

Kao nezaobilazna dionica ističe se arhitektura - od dvoraca, preko javnih zgrada pošte i željeznica te ostalih markera urbanističkoga razvoja hrvatskih gradova, za koje su zaslužni mađarski arhitekti i investitori. Izložba u zasebnome djelu obrađuje Rijeku, Crikvenicu i Opatiju.

(Foto: Davorin Višnjić/ Pixsell)

- Na tragu izložbe o vezama Zagreba i Beča, a u istome ciklusu u kojem kroz lokalnu selekciju umrežujemo hrvatsku umjetnost na globalnome planu, izložba kao plod suradnje dviju nacionalnih muzejskih institucija te hrvatskih i mađarskih stručnjaka apostrofira i revalorizira dosadašnje poimanje hrvatsko-mađarskih međusobnih dodira i to ne samo na planu umjetnosti, već i kulture općenito - izjavio je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Neki od povijesno i društveno vrijednih eksponata predstavljaju se prvi put pred hrvatskom publikom, a kao posebna senzacija izdvaja se monumentalna Bukovčeva slika "Dubravka", koja 100 godina nije bila izložena u Hrvatskoj, a koja je otkupom mađarske vlade s Milenijske izložbe 1896. godine došla u posjed Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti.

Premijer Andrej Plenković u obilasku izložbe (foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Izložena je i kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz Kunsthistorisches muzeja u Beču, a za izložbu u Zagreb je stigla najstarija zastava Hrvatske iz 17. stoljeća s latinskim natpisom Croatiae te šahiranim grbom Hrvatske Kraljevine, koja je samo za ovu priliku prvi put posuđena iz privatne zaklade obitelji Esterházy u Austriji.

Prvi se put u Zagrebu može vidjeti Pacta conventa, sporazum iz 12. stoljeća između ugarskog kralja Kolomana i hrvatskog plemstva, kao i Hrvatsko ugarska nagodba i Zlatna bula.

foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske

Izložba se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. studenog, a nakon toga se u prosincu seli u Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti. U skladu s novim okolnostima, mađarski muzej priprema i virtualno razgledavanje izložbe za sve one koji neće biti u mogućnosti posjetiti muzej u Budimpešti.

Autori izložbe i njeni idejni začetnici su Petra Vugrinec, Marina Bagarić i Dragan Damjanović. Nastala je u koprodukciji Galerije Klovićevi dvori i Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH.