Otvaranje Galerije hrvatske dijaspore u Splitu. (Foto: Samostan sv. Ante Poljud/ screenshot Facebook) Otvaranje Galerije hrvatske dijaspore u Splitu. (Foto: Samostan sv. Ante Poljud/ screenshot Facebook)

Veliki štovatelj umjetnosti, Fra Rafael Romić, prepoznao je bogatstvo koje imaju hrvatski umjetnici u iseljeništvu pa je godinama skupljao njihove radove. Dio umjetnina ranije je bio izložen u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, a nedavno je prebačen u Split gdje danas živi fra Rafael.

Uređenje postava u HMI Split vodio je ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu, Branko Franchesci, koji je na otvorenju galerije istaknuo kako mu je bilo izrazito drago što je imao prilike sudjelovati u ovome projektu.

Galerija slika hrvatske dijaspore fra Rafael Romić

Galerija slika hrvatske dijaspore fra Rafael Romić

6:15

Na otvaranju u Splitu govorili su i fra Bernardin Škunca te inicijator i skupljač zbirke fra Rafael Romić koji se posebno zahvalio voditeljicama podružnica Hrvatske matice iseljenika Split i Dubrovnik, Branki Bezić Filipović i Maji Mozari na svekolikoj pomoći oko realizacije ovog projekta, a jednako tako i fra Anti Bilokapiću.

Postav sadrži 44 slike od kojih, kako je istaknuto na otvaranju galerije, svaka ima svoju priču. Neka od umjetničkih djela nastala su u Europi te Južnoj i Sjevernoj Americi. Izložba obuhvaća slike 12 autora.

(Foto: Samostan sv. Ante Poljud/ screenshot Facebook)

Posjetitelji na izložbi mogu pogledati oko 20 grafika Antona Cetina na temu Eve i preporođene Hrvatske te slike Ante Sardelića. Europa je predstavljena radom Barice Semen iz Njemačke te s dvije grafike Pedra Marune iz Španjolske.

Preostale slike nastale su u Parizu, a naslikali su ih Kemal Šećirbegović, Biserka Gal, Virgilije Nevistić i Miroslav Kraljević. Iz Južne Amerike izložena su djela Zdravka Dučmelića iz Argentine i Vickovića iz Venezuele.

Otvaranje Galerije slika iz hrvatske dijaspore ''Fra Rafael Romić'' ujedno i samostanske multimedijalne dvorane, pjevanjem je popratio zbor Školskih sestara sv. Franje-Lovret iz Splita skladbom maestra don Šime Marovića na stihove ''Brate, protivni vjetre'' fra Rafaela Romića te drugim pjesmama.