(Foto: screenshot/putizvrsnosti.com) (Foto: screenshot/putizvrsnosti.com)

- Projektom potičemo mlade ugostiteljsko-turističke stručnjake na ostanak u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na kontinentalnu Hrvatsku. Pomažemo im napraviti plan karijere, učimo ih kako se najbolje predstaviti poslodavcu, a web-aplikacijom koju smo osmislili i napravili u suradnji s Elektrotehničkom i prometnom školom povezujemo poslodavce i kandidate za posao - kaže voditeljica projekta, nastavnica Gabrijela Baraban te naglašava kako je projekt odrađen u suradnji s učenicima svih smjerova i nekoliko nastavnika (Andrej Kristek, Ana-Marija Čuljak, Ksenija Kesegi-Krstint, Saša Jakšić) te profesionalnom ekipom iz Elektrotehničke škole (nastavnicima Danijelom Ivanović Ižaković i Ivanom Marušićem te učenikom Ramalom Salhom).

(Foto: Pixabay)

Ljudski potencijali

Redovitim praćenjem tržišta rada i obučavanjem mladih za turizam i ugostiteljstvo, nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole primijetili su kako su mladi ugostitelji, odnosno učenici, nedovoljno upućeni u mogućnosti zapošljavanja, da poslodavci nemaju dobar uvid u kadar koji je završio srednjoškolsko obrazovanje i koji je dostupan na tržištu rada. Jednako tako, uočili su i da mjere zapošljavanja uglavnom provode veliki turistički kompleksi - kroz stipendiranje, na danima poslova u turizmu, no da i dobar dio manjih objekata koji čine veliku većinu u gastronomskoj ponudi Hrvatske nema takve alate za pronalaženje ljudskih potencijala. Shvatili su i da je manjak radnika u toj struci jedan od najistaknutijih problema s kojim se Hrvatska susreće posljednjih nekoliko godina.

Iz svih su tih razloga odlučili aktivno početi raditi na motiviranju mladih za rad u turizmu, na smanjenju deficita radnika u ugostiteljstvu i turizmu, na povezivanju znanosti i obrazovanja te javnoga, privatnog i civilnog sektora - tako što će na jednom mjestu intenzivno surađivati škola, učenici i gospodarstvenici. Počeli su intenzivno raditi i na usklađivanju sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada, na približavanju kvalificiranog radnika poslodavcu, na promociji zanimanja u turizmu kroz radionice i predavanja za učenike osnovnih škola, kao i na praćenju mladih osoba nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja - odnosno na dobivanju uvida u podatak koliko mladih nastavlja raditi u svojoj struci i u svojoj državi te na osiguranju mladima u Hrvatskoj plana karijere i pripreme za posao kakve imaju njihovi vršnjaci u Europi i svijetu.

(Foto: Pixabay)

www.putizvrsnosti.com

- Da bi to sve i ostvarili, učenici i nastavnici obje škole zajednički su izradili web-aplikaciju koja se nalazi na mrežnoj stranici: www.putizvrsnosti.com. Moguće je prijaviti se kao administrator, poslodavac i posloprimac. Također, učenici i nastavnici osmislili su naziv koji podsjeća na turističko putovanje "PUT - poslovi u ugostiteljstvu i turizmu" te logo koji obuhvaća sva ugostiteljska i turistička zanimanja za koja mi školujemo naše učenike - kaže Baraban. U sklopu projekta održano je nekoliko radionica. Učenici su naučili kako životopisom zainteresirati poslodavca, kako koristiti portale i servise za zapošljavanje, kako razmišljati kreativno te kako razvijati svoje vještine. Posljednja radionica imala je za cilj osvijestiti prednosti zapošljavanja u kontinentalnoj Hrvatskoj pa su učenici obilaskom seoskih domaćinstava, hotela, pansiona, restorana, vinskih podruma i ostalih ugostiteljskih objekata imali priliku razgovarati s vlasnicima i voditeljima te čuti njihov poslovni put.

Nagrada za uloženi trud, kreativnost i inovativnost je sudjelovanje u studijskom posjetu turističkoj tvrtki prema izboru Ministarstva turizma. Posjet je zamišljen kao predstavljanje mogućnosti koje turizam pruža za razvoj karijere ugostiteljima i turističkim djelatnicima, ali i drugim strukama koje daju dodanu vrijednost osnovnom turističkom proizvodu. Projekt škole planiraju nastaviti provoditi i dalje. 

Učenik Elektrotehničke škole Ramal Salha uz pomoć nastavnika izradio je web-aplikaciju u sklopu projekta. Riječ je o aplikaciji za traženje i ponudu poslova u ugostiteljstvu i turizmu - u kojoj se nalazi baza podataka poslodavaca koji nude posao i baza podataka radnika koji posao traže. Izrađeni su profili za radnike s osobnim podatcima, podatcima o statusu zaposlenja, radnom iskustvu, dodatnim znanjima i vještinama... Profili poslodavaca i radnika mogu se nadopunjavati i mijenjati - i na taj se način stvara velika baza podataka potencijalnih zaposlenika u sektoru ugostiteljstva i turizma.

(Jasenka Pejaković, Glas Slavonije)