Naslovnica knjige Ogledalce ( Foto: Slavica Štefić) Naslovnica knjige Ogledalce ( Foto: Slavica Štefić)

One koji slučajno ne znaju ili su zaboravili, da podsjetimo kakvu je priču osmislio Grigor Vitez: Pronašao zec ogledalce u šumi, pogledao ga i vidio u njemu svoj odraz. Gle, pomisli on, pa to je moja slika. Ne mogu se sjetiti kad sam je izgubio. No naiđe vjeverica pa doleti šojka i na kraju se dogega medvjed. Svatko je od njih pogledao ogledalcde i svatko je tvrdio da je je to njegova slika. Dakao, na kraju je „svoju“ sliku ponio kući medvjed, jer mu se nitko nije htio usprotivi.

No nije predivna samo priča kao takva. Ne znaš jesu li slađe riječi ili ilustracije koje ih prate, a djelo su višestruko nagrađivanog ilustratora Tomislava Torjanca koji je zaista majstorski oslikao Vitezove bezvremene riječi. Torjanac je mnogima već dobro poznat po ilustracijama slikovnica o Antuntunu i Grgi Čvarku.

Dvojezična hrvatsko-arapska slikovnica Ogledalce izašla je u Zagrebu u okviru projekta Story Time – Vrijeme za priču programa Kreativna Europa Europske Unije, kao predstavnica hrvatske dječje književnosti sa željom da se djeci arapskoga jezika koja su doselila u Europu predstave europske dječje priče. Nijemci i Austrijanci su se predstavili sa svojom slikovnicom Der Apfelbaum, a Slovenci sa svojom Macom Papučaricom.