Maximiliano Jara i Željko Reiner (Foto: David Rey) Maximiliano Jara i Željko Reiner (Foto: David Rey)

Odlikovanje Bernard O'Higgins najviše je civilno počasno odličje koje država Čile dodijeljuje stranim državljanima. Priliku da ovo priznanje uruči potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Željku Reineru dobio je Maximiliano Jara, otpravnik poslova Veleposlanstva Čilea u Hrvatskoj, s kojim je nakon događaja razgovarao novinar David Rey.

Maximiliano Jara, Željko Reiner i Gordan Jandroković (Foto: David Rey)

Snažna osnova za razvoj dobrih bilateralnih odnosa između dviju država svakako je velika hrvatska zajednica koju je Čile primio u svoje okrilje.

- Prije svega, odnos između Čilea i Hrvatske temelji se na čvrstoj osnovi, koju daju upravo povijesne snage - u smislu da je Čile, kao drugi svjetski primatelj hrvatske dijaspore, najstarija hrvatska zajednica na svijetu, a druga po veličini u svijetu s gotovo pola milijuna Čileanaca hrvatskog porijekla, istodobno prva u Latinskoj Americi. Logično je da ova povijesna epizoda daje osnovu za privilegirani odnos dviju zemalja – kaže Jarra.

U pogledu razvoja gospodarskih i trgovinskih odnosa, ostaje prostor za snažniji zamah, prije svega u plasiranju raznovrsnih proizvoda.

- Želimo da to bude puno bolje,  s većim obujmom trgovine i ulaganja. Ali morate uzeti u obzir dva čimbenika koji su vrlo važni. Prvo zemljopisna udaljenost, a drugo slučajnost u proizvodnji i izvozu određenih proizvoda. To jest, Hrvatska i Čile u određenoj mjeri proizvode neke slične proizvode – govori Jarra.

Čileanska zajednica u Hrvatskoj (Foto: David Rey)

Primjer investicija grupe Lukšić u Hrvatskoj trebale bi slijediti i ostale čileanske tvrtke, zaključuje Maximiliano Jara, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Čile u Republici Hrvatskoj.