DHF nude pogled u hravatsku filmsku baštinu te kinamtografiju drugih zemalja (Foto: DHF/ Facebook) DHF nude pogled u hravatsku filmsku baštinu te kinamtografiju drugih zemalja (Foto: DHF/ Facebook)

U Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti od 16. do 20. lipnja prikazat će se 63 selektirana filma. Prijavljene filmove pregledalo je i ocijenilo deset članova Hrvatskoga društva filmskih kritičara, a filmovi su potom rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama.

U natjecateljskome dijelu programa najboljim filmovima dodjeljivat će se nagrade stručnoga žirija - Grand Prix, za režiju, scenarij, glumu, montažu, glazbu, kameru, manjinsku koprodukciju, nagrade "Oktavijan" Hrvatskoga društva filmskih kritičara i nagrada publike za deset animiranih, trinaest dokumentarnih, četrnaest kratkometražnih i srednjometražnih igranih, šest eksperimentalnih i dvadeset namjenskih filmova.

U kategoriji namjenskoga filma zabilježeno je najviše prijava, i to čak 81, dok je u dokumentarnoj prijavljeno 67 filmova, a u igranoj 60.

Dokumentarni film 27. DHF-a (Foto: DHF/ facebook)

U nenamjenskim izabranim filmovima redatelj Ivan Ramlja u kategoriji eksperimentalnoga ima ima dva izabrana filma, a rekorderi prema broju filmova u natjecateljskoj konkurenciji 27. DHF-a jesu redatelji Marko Bičanić sa šest te Karlo Vorih i Dalibor Barić s pet filmova u kategoriji namjenskoga filma.

Animirani film "Bobo" 27. DHF-a (Foto: DHF/ facebook)

Najuspješniji producent natjecateljskoga programa u nenamjenskim je kategorijama Akademija dramske umjetnosti sa sedam filmova, za kojom slijede Restart sa pet i kuća Blank s četiri filma koja je ujedno i rekorder s ukupno deset izabranih filmova na ovogodišnjem DHF-u.

DHF je tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine na jednome mjestu okuplja hrvatske filmske zvijezde nudeći pogled u hrvatsku filmsku baštinu te u kinematografije drugih zemalja. Uz filmski program, festival donosi i izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te bogat kulturno-zabavni sadržaj.

Popis svih odabranih filmova može se pogledati na mrežnim stranicama DHF-a