Ilustracija. (Foto: Marko Mrkonjić/ Pixsell) Ilustracija. (Foto: Marko Mrkonjić/ Pixsell)

Ciljana skupina su obitelji u potrebi za stambenim zbrinjavanjem, socijalno najugroženije skupine stanovništva, stručni kadrovi jedinica lokalne samouprave te kadrovi tijela državne uprave, ali i žrtve nasilja u obitelji, te osobe koje su zbog izvanrednih okolnosti ostale bez jedine stambene jedinice uvjetne za stanovanje.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar, objasnio je za Glas Slavonije kako se zakonom proširila teritorijalna primjena programa stambenog zbrinjavanja sa 185 jedinica lokalne samouprave za dodatnu 151.

Od 1. siječnja prošle godine na području Vukovarsko-srijemske županije davanjem u najam stambene jedinice u državnom vlasništvu stambeno je zbrinuto 259 obitelji, od čega se 253 odnosi na Vukovar.

- Na ostalim potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi diljem Hrvatske stambeno su zbrinute 582 obitelji. Od 841 dodijeljene stambene jedinice 16 se odnosi na zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, a 38 na zbrinjavanje kadrova jedinica lokalne samouprave i državnih tijela od kojih je 27 na području Vukovarsko-srijemske županije. Prema modelu davanja u najam stanova u državnom vlasništvu do kraja godine planiramo osigurati još stotinu stambenih jedinica, od čega ćemo 40 dodijeliti korisnicima na području Vukovarsko-srijemske županije - rekao je Mažar.

Nikola Mažar. (Foto: Hrvoje Jelavić/ Pixsell)

Kada je riječ o isporuci darovanog građevnog materijala za gradnju ili popravak obiteljske kuće u vlasništvu podnositelja prijave, u istom je razdoblju na razini države utrošeno 85.823.417,51 kuna iz državnog proračuna za stambeno zbrinjavanje 678 obitelji. Od toga se na Vukovarsko-srijemsku županiju odnosi 10.613.362,91 kuna za zbrinjavanje 72 obitelji, u tijeku je isporuka građevnih paketa za 91 obitelj, a u fazi projektiranja stambenih objekata nalazi se dodatnih 120 obitelji korisnika.

- Na obnovu, sanaciju i gradnju državnih stambenih objekata utrošene su ukupno 97.350.533,22 kune iz državnog proračuna, čime je sagrađeno i obnovljeno 428 stambenih jedinica i završena energetska obnova devet višestambenih objekata. U tijeku je obnova ili gradnja 96 stanova. Na području najistočnije županije za obnovu, sanaciju i gradnju stambenih objekata u državnom vlasništvu utrošeno je 23.297.626,11 kuna za 149 stambenih jedinica, završena je energetska obnova tri višestambena objekta, i u postupku je obnova i gradnja 28 stanova. Od navedenoga iznosa 21.598.654,79 kuna odnosi se na Vukovar u kojemu su obnovljene i sagrađene 143 stambene jedinice, a u fazi gradnje još ih je 28 - zaključio je Mažar te dodao kako se u idućoj godini planira početak gradnje četvrte zgrade te dvije četverodomke, a u planu su sanacija i adaptacija 80 do stotinu pojedinačnih stanova u Vukovaru.