foto: Tanja Rau/Glas Hrvatske foto: Tanja Rau/Glas Hrvatske

U autentičnom ambijentu uz ostatke gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu, mjestu u kojem su dvjesto godina stolovali slavni hrvatski velikaši Šubići Zrinski, ovogodišnji festival otvorio je ansambl Acoustic Project sa Folklornom iluzijom.

Zrin fest trajat će do 13. lipnja, a na njemu će nastupiti Laura Vadjon, Pavao Mašić, Ansambl Antifonus, Progressive plectra i Acoustic ansambl - gudački orkestar.

foto: Tatjana Rau/Glas Hrvatske

Posebno je na današnji dan raseljenim Zrinjanima i njihovim potomcima važno biti u rodnom kraju i odati počast svojim žrtvama. U rujnu 1943. partizani su spalili Zrin do temelja, ubili trećinu mještana, a ostale prognali. Jugoslavenska vlast nakon Drugog svjetskog rata oduzela im je sva građanska prava, imovinu i zabranila povratak. Tek nakon Domovinskog rata, kad je u akciji Oluja oslobođeno Pounje, hrvatski katolici mogli su se vratiti u zavičaj. Zrin je prije Drugog svjetskog rata imao oko 850 stalnih stanovnika Hrvata katolika, a danas nijednog. 

foto: Tatjana Rau/Glas Hrvatske

S ciljem vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom naselju i župi Zrin, na istom mjestu na kojem je stoljećima stajala župna crkva, Sisačka biskupija izgradila je novu crkvu Našašća Sv. Križa koju je u rujnu 2019. blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na obnovljenoj crkvi otkrivena je i spomen ploča s imenima 291 Zrinjana poginulih u Drugom svjetskom ratu.