Stjepan Damjanović bio je predsjednik Matice četiri godine (Foto: Davor Višnjić/ Pixsell) Stjepan Damjanović bio je predsjednik Matice četiri godine (Foto: Davor Višnjić/ Pixsell)

Knjiga akademika Stjepana Damjanovića "Matica hrvatska od 1842. do 2017., Kalendar rada i djelovanja" jest kronika događaja povezanih s nastankom i djelovanjem najstarije hrvatske nacionalne kulturne ustanove. Tekst autora koncipiran je tako da je svaka od 175 godina Matice hrvatske dobila određeni prostor pri čemu ga je više posvećeno godinama koje su bile prekretnice, u kojima se više toga presudnog dogodilo.

- Želio sam ukratko predstaviti svaku od tih godina, birajući ono što mi se činilo zanimljivim i važnim te ono što sam držao da bi moglo biti zanimljivo, u prvome redu običnom članu Matice hrvatske - piše Damjanović.

(Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell)

Autor ističe kako je Matica utemeljena kao kulturna ustanova te je tako u svojoj povijesti i djelovala, a od svojih 175 godina gotovo 150 djelovala je kao najvažnija kulturna ustanova naroda bez potpune državnosti pa je ponekad u povijesti morala preuzimati i zadaće koje u redovnim prilikama kulturnim ustanovama ne pripadaju. 

Kratki opisi događaja, odabir navoda iz tekstova i govora Matičinih autora i čelnika, nabrajanja objavljenih knjiga i značajnih kulturnih događaja u organizaciji Matice hrvatske stvaraju čitljivo štivo koje otkriva Damjanovićev inovativan pogled u Matičinu povijest te ostvaruje nesumnjiv prilog povijesti hrvatske kulture i hrvatskoj povijesti uopće.  

(Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell)

Stjepan Damjanović hrvatski jezikoslovac, sveučilišni profesor i akademik rođen je u Strizivojni 1946. godine. Glavni tajnik Matice hrvatske bio je od 1999. do 2002. godina, a predsjednik od 2014. do 2018. godine. Bio je redoviti profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo, lektor te gost predavač na mnogobrojnim sveučilištima. Objavio je više knjiga, a neke od njih su "Jezik hrvatskih glagoljaša", "Hrvatska pisana kultura" i "Jazik Otačanski".