(Foto: EPK Rijeka/ službena Facebook stranica) (Foto: EPK Rijeka/ službena Facebook stranica)

Od prvoga veljače naš grad Rijeka počinje nositi uglednu titulu ovogodišnje  "Europske prijestolnice kulture" te kao najzanimljiviji europski grad koji ove godine nudi više od 600 kulturno-umjetničkih događanja. Europska prijestolnica kulture je europski kulturni projekt koji u gradu na Kvarneru uključuje obnovu zgrada kulture i bogate cjelogodišnje kulturno-umjetnički programe.

- Taj projekt ima jasan europski pečat, pokrenut je 1985. godine na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri i zapravo ideja je bila od početka da se kroz imenovanja i određivanje tih prijestolnica kulture stavi fokus na jednu zemlju, na jednu kulturu ali i na njenu suradnju s drugima. S godinama taj se program razvijao i rastao. To je velika prilika za grad koji ponese titulu da promisli o svom razvoju i da stavi kulturu i kreativnost u središte svog razvoja.

(Foto: EPK Rijeka/ službena Facebook stranica)

- Rijeka će samo u ovoj godini imati više od 600 događanja, većih, manjih, klasičnih, suvremenih, međunarodnih - u svim područjima kulture i umjetnosti. I klasične glazbe i kazališta i filma i izvedbenih umjetnosti. Puno novih medija, puno nekih novih umjetničkih praksi i jako puno programa za djecu i mlade - kazala je ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen.

Grad Rijeka je shvatio i uhvatio veliku priliku koja mu se pružila u trenutku kada je u oštroj konkurenciji, a na temelju svog predstavljenog programa, izabran za Europsku prijestolnicu kulture  2020.

Tijekom 365 dana Rijeka će biti mjesto s više od 600 pojedinačnih događanja. a Opera industriale  zamišljen je kao središnji događaj prigodom otvorenja programa u Riječkoj luci. Kroz njega je Rijeka odala poštovanje svim svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te je ujedno podsjetila na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.

(Foto: EPK Rijeka/ službena Facebook stranica)

- Ovo je definitnvo prilika da se obnovi pogled na samog sebe, da se obnovi pogled na svoju prošlost, da se napravi određena inventura, ali isto tako da se aktualno provjeri gdje smo s kulturom danas,. A kultura je sve samo nebeznačajna. Kultura je ono što živimo svaki dan. Samo narod koji strašno vodi računa o svojoj kulturi se razvija i može biti zadovoljan sam sa sobom - ispričao je zamjenik gradonačelnika Rijeke, doc.dr. Nikola Ivaniš.

(Foto: EPK Rijeka/ službena Facebook stranica)

Uz središnje događanje u Riječkoj luci, program otvorenja Europske prijestolnice kulture organizirano je 70 događanja na preko 30 lokacija u centru grada u organizaciji nevjerojatno velikog broja udruga, poduzetnika, umjetničkih organizacija i pojedinaca. U zborske i vokalne nastupe uključene su sve generacije - od djece do umirovljenika.

Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov. Rijeka će imati gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.