Velika smjena straže Kravat pukovnije na Markovom trgu. (Foto: Patrik Macek/ Pixsell) Velika smjena straže Kravat pukovnije na Markovom trgu. (Foto: Patrik Macek/ Pixsell)

Inauguracija novoga Veleposlanika održat će se u Muzeju Mimara. Nakon Mire Gavrana, koji je ujedno bio i prvi Veleposlanik kravate, novi Veleposlanik kravate postaje hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa i akademik Igor Rudan

Rudan će kravatu, kao hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu promovirati u godini kada Hrvatska započinje svoje šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske Unije. 

U sklopu svečanoga programa, održat će se i jedinstvena smotra kravata zemalja predsjedateljica Europske unije, prigodan program uz nastup Lidije Bajuk, etnologinje, hrvatske pjesnikinje i kantautorice. 

Program svečanosti uveličat će i sudjelovanje Počasne satnije Kravat pukovnije, vojno-povijesne postrojbe koja oživljava povijesno junaštvo hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i svojim programom Smjene straže promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate i Hrvatsku kao domovinu kravate.

Povodom Dana kravate prošle godine spomenik Nikoli Tesli dobio je crvenu kravatu. (Foto: Sanjin Strukić/ Pixsell)

Academia Cravatica, kao jedina ustanova u Hrvatskoj koja se već više od 20 godina bavi proučavanjem, očuvanjem i unaprjeđivanjem kravate kao pokretne kulturne baštine, svečanom inauguracijom Veleposlanika kravate započinje  svoje ovogodišnje aktivnosti ususret jedinstvenom europskom festivalu ''Dani kravate'' koji se već tradicionalno održava tijekom listopada.

Festivalske aktivnosti kulminirat će proslavom Svjetskog dana kravate 18. listopada, uz brojne edukativne i kulturne događaje u Hrvatskoj i svijetu kojima će se toga dana Hrvatsku proslavljati i brendirati kao domovinu kravate.

Svečanost inauguracije Veleposlanika na kojoj se očekuju brojni uzvanici, visoki državni dužnosnici i članovi diplomatskog kora održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskoga sabora  i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.