Foto: HRT Foto: HRT

Vijesti na španjolskome i njemačkome jeziku na HTV 5 pripremat će ukupno šest voditeljica i voditelja, podijeljenih u dvije ekipe, po troje za svaki jezik. Ekipu zaduženu za vijesti na španjolskome jeziku Croacia Hoy čine Mariana Campera, Damian Bazan MamićManuel Plaza.

Nas troje imamo više od deset godina iskustva - poručuju novi voditelji (Foto: Glas Hrvatske/HRT)

- Na početku smo radili samo radijske vijesti, a sada i televizijske. Godinama pratimo aktivnosti u hrvatskim zajednicama i znali smo što ih zanima, što nam je sada od velike koristi – ističu voditelji te u šali dodaju kako im je lakše govoriti na španjolskome.

Ekipu zaduženu za vijesti na njemačkome jeziku Nachrichten: Kroatien heute čine tri voditeljice, izvorne govornice: Natali Tabak Gregorić, Martina Perković i Ana Katarina Klišanin.

- Naše su vijesti namijenjene Hrvatima izvan domovine, njima ih želimo povezivati i dati objektivnu sliku o Republici Hrvatskoj i strancima. Namijenjene su za njemačko govorno područje u Europi, npr. u Njemačkoj, Austriji i drugdje - ističu voditeljice.

Natali Tabak Gregorić, Ana Katarina Klišanin i Martina Perković (Foto: Glas Hrvatske/HRT)

Svojim novim programom, koji je među ciljnom javnošću već naišao na dobre reakcije, Hrvatska radiotelevizija ispunjava obvezu koja proizlazi iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH, prema kojoj javni medijski servis ima zadaću što bolje informirati Hrvate diljem svijeta i međunarodnu javnost kako bi se promicale hrvatske kulturne, tradicijske, prirodne, turističke i brojne druge posebnosti.

- Naše vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku rade isključivo izvorni govornici. One daju pregled dana, odnosno najvažnijih događaja u Republici Hrvatskoj u trajanju od približno osam minuta - ističe vršitelj dužnosti urednika Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivo Kujundžić.

Dodaje kako su prve reakcije na televizijske vijesti na engleskome jeziku koje se prikazuju od veljače prošle godine izrazito dobre, pa njihova urednička ekipa često dobiva pohvale i od stranaca koji žive u Hrvatskoj.

- Javljaju nam se i iz veleposlanstava drugih zemalja u Zagrebu; baš smo nedavno dobili povratne informacije od indijskoga i indonezijskoga veleposlanstva, gdje redovito gledaju naše vijesti na engleskome jeziku jer su im važan izvor informacija iz Republike Hrvatske. Nadamo se da će među predstavnicima međunarodne zajednice jednako dobro biti prihvaćene i vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku - ističe Ivo Kujundžić te dodaje kako se vijestima na stranim jezicima – engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku – nastoji Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učiniti bliskom mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, ali i strancima.

Osim na Petome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku moguće je pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. 

(Tekst: HRT Komunikacije)