(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot) (Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Oko pedeset tisuća ljudi na godinu posjeti Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu. Većinom je riječ o organiziranim školskim ekskurzijama. Samo 12 tisuća posjetitelja su stranci, koje su djelatnici centra anketirali, a rezltati ankete gotovo su poražavajući.

- Upit u anketi je bio da li nas više možete naći preko interneta, preko društvenih mreža, preko vaših znanaca i zamislite anketa je pokazala da naši posjetitelji posebice stranci najviše dolaze zbog reklama koje se nalaze na autocesti – ispričala je voditeljica Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu, Nikolina Krpan.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Stranci se slabo zanimaju za posjet memorijalnom centru. Uz neznanje, za to postoje i objektivni razlozi, ističu predstavnici turističkih agencija s područja Like.

- Poanta je što nemamo nažalost infrastrukturu a infrastruktura je dakle smještaj, restorani i zapravo sve ono što prati turizam – kazao je Mislav Kolak, predstavnik turističke agencije.

Potrebno je, kažu svi sugovornici, inzistirati na marketingu, predstavljati Centar na turističkim sajmovima kako bi bio prepoznat kao važno odredište.

- Međutim u koliko to ne bude jedan zajednički projekt koji možemo povezati u vertikali od same države do lokalne zajednice on će imati samo djelomične odjeke – kazala je ravnateljica Muzeja Like, Tatjana Kolak.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

I gradonačelnik i župan svjesni su da se, kada je riječ o Smiljanu, malo toga učinilo. Nove tehnologije proizašle iz izuma našeg znanstvenika trebale bi u budućnosti pronaći svoje mjesto u memorijalnom centru.

- Mi ćemo dakako te eksponate i Tesline izume izložiti i dati na uvid gotovo cijelom svijetu tko je bio Nikola Tesla, odakle je došao i koje su njegove vrijednosti, ali ćemo i pokazati koja je on vrijednost za nas građane Gospića, Like i dakako Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Gospića, Karlo Starčević.

- Kroz dodatni angažman turističkih zajednica Nikola Tesla mora biti onaj kutak Ličko-senjske županije, a kada govorim kutak mislim o osobi. Dakle ona osoba županije zbog koje će turisti cijelog svijeta dolaziti na ovo područje – dodao je ličko-senjski župan, Darko Milinović.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Prošla, a i sadašnja gradska vlast svjesne su da prvo treba vratiti poznatu skulpturu Nikole Tesle autora Frana Kršinića u Gospić.

- Jedino što mu nedostaje nedostaje mu taj spomenik koji je u gradnji, mi gradimo trg Nikole tesle ispred KIC-a, projekt je gotov ovih dana se raspisuje javni natječaj – istaknuo je gradonačelnik Starčević.

Kako bi se dodatno čulo za rodno mjesto našeg znanstvenika, pokrenut je projekt certificiranja rute Nikole Tesle.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

- Osnovana je udruga ''Nikola Tesla Network'' i nadamo se da će ta ruta Nikola Tesla biti certificirana od strane EU i nadam se da će to biti jedan dodatni razlog da se još više brendira ime Nikole Tesle – zaključila je voditeljica Memorijalnog centra "Nikola Tesla", Nikolina Krpan.

Posebice sam memorijalni centar, kako bi postao jaka i neizostavna točka na toj ruti te dao dodatnu kvalitetu turističkoj ponudi Like, ali i Hrvatske.