Izgled novog proizvoda period. (Foto: screenshot) Izgled novog proizvoda period. (Foto: screenshot)

Iako imaju tek 21 godinu, Sara Dobrijević i Mia Dragičević zajedničkim snagama osmislile su i dizajnirale proizvod period. koji je već prepoznat na svjetskoj sceni. Njihov period. - higijenski sustav proizvoda za žene nagrađen je na međunarodnom natjecanju koje jednom godišnje organizira International Housewares Association, udruga američkih dizajnera kućanskih potrepština sa sjedištem u Chicagu. Nagradu za period. studentice su izborile u konkurenciji od 300 studentskih projekata iz cijelog svijeta, a upravo su njih dvije prve, i zasad jedine, nagrađene natjecateljice iz Europe.

Njihov proizvod omogućava nesmetano mijenjanje platnenih uložaka u bilo kojoj situaciji i trenutno pranje uložaka. Napravljen je iz potrebe za ekološki osviještenim proizvodom koji njeguje ženin reproduktivni sustav i intimno područje.

Ideju za pomalo neobičan izum dobile su nakon što su otkrile kako je se trend nošenja platnenih uložaka vraća u svakodnevicu žena. Nakon kratkoga istraživanja saznale su i da jedna žena tijekom svoga života potroši 12 tisuća uložaka, a ta ih je činjenica, gledano s ekološke strane, šokirala.

Ime je nastalo kroz bavljenje ovom specifičnom tematikom odnosno problematikom koja je itekako uvijek jedna od tema koje se izbjegavaju u društvu. Studentice poručuju kako su željele biti izravne i poslati snažnu poruku bez ikakvog okolišanja. Naziv period. ne skriva svojim imenom funkciju i namjenu samog proizvoda, nego ga upravo suprotno, razotkriva bez ikakvog srama i predrasuda.

Period. se sastoji od tri dijela: tijela za čišćenje, kutijice za sušenje i samih uložaka. Kroz istraživanje studentice smjera Indrustrijski dizajn na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu saznale su da žene imaju najviše problema tijekom uporabe platnenih uložaka kroz sami proces. Problemi se javljaju kod promjene, skladištenja i pranja - gotovo u svim aspektima korištenja te vrste uložaka.

Zbog nepraktičnosti i neugoda s kojima se žene susreću, Mia i Sara odlučile su napraviti proizvod koji omogućava ženi promjenu uloška u bilo kojoj situaciji i to vrlo jednostavnoi brzo. Studentice ističu kako je period namijenjen svim ženama koje imaju menstrualni ciklus, no i ostalim ljudima koji su ekološki osviješteni i ne žele trošiti litre vode za pranje manjih količina odjeće. Isto tako, period. bi mogao biti od velike koristi ljudima koji kampiraju i putuju zbog nedostatka prostora za pranje i praktičnosti.