Pizza margharita, kraljica svih pizza, bila je obavezni dio natjecanja (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Pizza margharita, kraljica svih pizza, bila je obavezni dio natjecanja (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Najbolji pizzaioli iz cijele Hrvatske okupili su se u organizaciji Udruge hrvatskih pizzaiola i Hrvatskog kuharskog saveza na Državnom prvenstvu pizzaiola. Četrnaest natjecatelja imalo je zadatak u 20 minuta pripremiti dvije pizze od kojih je margharita bila obavezna dok su sastojke druge pizze mogli izabrati natjecatelji.

Titulu državnog prvaka u izradi pizze  osvojio je Romano Seferović iz pizzerije Buffalo iz Vodnjana. Drugo mjesto odnio je Dario Vedlin iz Osijeka, dok je treća bila Martina Stanić iz hotela Terme Jezerčica u Donjoj Stubici.

Pobjednička pizza bila je pravi istarski specijalitet, sačinjen od domaće šalše, salame od boškarina, domaćeg sira s tartufima, mozzarelle od bivola, cherry rajčice i domaćeg ulja. Za pobjedu Istranina bila je presudna kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te vještine i znanje pizzaiola.  

Uz titulu prvog državnog prvaka, Romano je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.

Ocjenjivački sud nije imao lak zadatak (Foto:Borna Filic/PIXSELL)

Ocjenjivački sud činili su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Zlatko Sedlanić i Ivan Đukić.

Nakon povratka s tečaja za instruktora na prestižnoj talijanskoj akademiji "Accademia Pizzaioli", Boris Ostojić postao je prvi Hrvat s titulom master instruktora te je osnovao Udrugu hrvatskih pizzaiola.

Cilj prvenstva nije bio samo dobiti najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj, ističu organizatori, već promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku spravljanja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata.