Veleposlanik Maximiliano Gregorio Cernadas i rektor Damir Boras. (Foto: David Rey) Veleposlanik Maximiliano Gregorio Cernadas i rektor Damir Boras. (Foto: David Rey)

Nagradu je rektoru Borasu uručio Nj. E. Maximiliano Gregorio Cernadas, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Argentine u Republici Hrvatskoj. Veleposlanik Argentine rekao je da ovo nije priznanje osobno samo rektoru Damiru Borasu nego i Sveučilištu u Zagrebu.

- Ovo je vrlo zanimljiva nagrada, jer odražava odnos koji imaju Argentina i Hrvatska. Znate da je došlo do velike migracije iz Hrvatske u Argentinu i ti ljudi su bili vrlo važni, vrlo utjecajni, vrlo kreativni i puno su pridonijeli Argentini.

(Foto: David Rey)

Među mnogima koji su došli u Argentinu može se izdvojiti Ivan Vučetić, kojega smatram ikonom odnosa između Argentine i Hrvatske. Rođen je 1858. godine na Hvaru i otišao je u Argentinu vrlo mlad. Ondje je počeo raditi kao policijski antropolog i otkrio otiske prstiju, odnosno da svaka osoba ima jedinstveni otisak prsta, koji je doprinos svjetske klase. Dakle, ovaj čovjek Ivan Vučetić predstavlja ono najbolje što zajedno možemo učiniti - Hrvati i Argentinci.

Na toj ideji, kada sam došao kao veleposlanik u Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, palo mi je na pamet osnovati nagradu pod nazivom Juan Vucetich, što je nagrada koju svake godine dodijelim nekome tko je dao važan doprinos u bilateralnim odnosima - kazao je veleposlanik Gregorio Cernadas.

(Foto: David Rey)

Prije dvije godine, 2017., nagradu je dobio Davor Ivo Stier, koji je rođen i odrastao u Argentini, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih poslova, a današnji saborski zastupnik. Godine 2018. nagrada je pripala predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović.

- A sada ju ove godine uručujem prof. dr. sc. Damiru Borasu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, jer sam ga prije nekoliko mjeseci posjetio s prijedlogom da potpišemo ugovor između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Buenos Airesu. Rekao je da, fantastično, ideja mu se učinila izvanredna, a njegov entuzijazam je diván. Činilo mi se da se mora nagraditi i zahvaliti tom entuzijazmu. A to smo učinili upravo sada ovdje - ispričao je veleposlanik Maximiliano Gregorio Cernadas.