Ilustracija (Foto: pixabay) Ilustracija (Foto: pixabay)

- Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnoga karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo - poručile su znanstvenice Instituta Ruđer Bošković svim djevojčicama i djevojkama povodom Međunarodnoga dana žena i djevojaka u znanosti koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače.

IRB broji ukupno 880 zaposlenih, među njima je 427 doktora znanosti, od kojih je 246 doktorica znanosti, što čini njihov udio od 58 posto. Od 11 predstojnika zavoda, na čelu četiriju zavoda su znanstvenice, što je 36 posto, dok je udio žena u ukupnome broju voditelja laboratorija 50 posto. Od tri pomoćnika ravnatelja IRB-a dvije su žene, a dvije su i na čelu projekata Europskog istraživačkog vijeća koji se provode na "Ruđeru".

Prema dostupnim podacima Eurostata udio žena u znanosti unutar Republike Hrvatske je 48 posto što "Ruđer" postavlja iznad hrvatskoga, europskoga i svjetskoga prosjeka, istaknuto je u priopćenju Ureda za odnose s javnošću IRB-a.