(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Nakon mjeseci čekanja, kruzer britansko-američke kompanije Carnival Cruise Lines, 20. svibnja uplovio je u dubrovačku luku Gruž i vratio kući 760 hrvatskih mornara. Još njih 93 vratilo se prošloga utorka 26. svibnja. No, još oko tri i pol tisuće pomoraca zbog pandemije koronavirusa čeka repatrijaciju zarobljeni na brodovima negdje na pučini – govori  glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

- Ako računamo da Hrvatska ima 23 tisuće pomoraca, od toga ih je 16 tisuća u međunarodnoj polovidbi od kojih se 7 tisuća trenutno nalazi na moru, sigurno polovica njih ne može se vratiti doma. Repatijacija se ne može odraditi zbog zatvorenih aerodroma i međudržavnih granica, posebice u Aziji, ne može se organizirati ni let, a nažalost moram kazati da je dio kompanija iskoristio priliku da uštede neke novce i te ljude jednostavno zadrže duže na brodu - govori Melvan. 

Pandemija koronavirusa neke je na brodovima zadržala i po godinu dana, objašnjava Melvan, tumačeći kako su ugovori pomoraca različiti, no u pravilu se radi šest mjeseci na brodu, a šest mjeseci kod kuće.

- To je nekakav normalan ritam, a sad je on definitivno poremećen i za one koji ne mogu doma, ali i za one koji ne mogu na brod, zaraditi svoje novce. I to je velik problem, ja ne znam tko je od njih u lošijoj situaciji. Veliki broj pomoraca se prilagodio i znaju da će na brodu zaraditi dodatne novce, jer tko zna u ovakvoj situaciji kad će opet moći na brod. U ovom trenutku zna se da je za oko 3 i pol tisuće hrvatskih pomoraca istekao ugovor o radu. Dok čekaju na povratak kućama s mnogima od njih Sindikat pomoraca Hrvatske u redovitom je kontaktu - ističe Melvan.

- Čujem se s mnogima i tu vam ima različitih priča. Ne znam kome je teže - onima koji ne mogu na brod ili onima koji ne mogu doma. I različito su to prihvatili, ali eto neki su prihvatili, nekima nedostaje kuća. Morate znati da je jako teško psihički izdržati dug boravak na moru. Mi imamo sada pomorce koji su na brodu već godinu dana i to je iznimno teško podnijeti. Tu su repatrijacije nužne i to odmah - dodaje.

No repatrijacija je krenula tek prije desetak dana i to kruzer brodovima, a dubrovačka luka Gruž jedna je od rijetkih koja je prihvatila njihovo pristajanje. 

- Sada govorimo o kruzing brodovima koji vraćaju pomorce u Hrvatsku i to je jedna jako dobra odluka koja je možda trebala biti donesena i ranije. Na njih su svi pomorci s područja Europe prekrcani na Bahamima i dolaze u Dubrovnik, odakle će dalje do svog odredišta u Bjelorusiji, Ukrajini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji – govori Melvan, ističući kako je dubrovačka luka Gruž jedna od rijetkih europskih luka koja prihvaća brodove za repatrijaciju. 

Već tijekom ovoga tjedna dio naših pomoraca trebao bi kruzerom Royal Caribien uploviti u dubrovačku luku, a potom bi u Gruž za deset dana trebao uploviti još jedan kruzer s pomorcima, najavljuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.