Željka Jurić Mitrović sa kćeri Majom u poznatome plavome kaputiću. (Foto: Marko Mrkonjić/ Pixsell) Željka Jurić Mitrović sa kćeri Majom u poznatome plavome kaputiću. (Foto: Marko Mrkonjić/ Pixsell)

Zahvaljujući snimci BBC-a lice ''djevojčice u plavom kaputiću'' obišlo je cijeli svijet. Željka Jurić Mitrović tada je bila šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću, pogleda zamućenog suzama, u stravičnoj sceni koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. I 28 godina kasnije ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije.

Danas Željka ima 34 godine i sa suprugom i obitelji živi u u mjestu Berak, udaljenom 15 km od Vukovara. U njezinoj sadašnjoj obiteljskoj kući, tijekom Domovinskog rata bio je logor sa 102 zarobljenika, a među logorašima je bio i njezin ujak Mile Ivančić koji je ubijen u toj kući.

Dugo je godina s prozora svojega doma zagledavala porušenu, napuštenu kuću preko puta, s druge strane ceste, sve dok je nije, uz pomoć kredita, odlučila kupiti. Želja joj je jednoga dana u njoj otvoriti muzej nazvan ''Kuća sjećanja'', koji će svojim postavom prikazivati stradanja u Domovinskom ratu.

Željka u mjestu Berak, gdje danas živi sa suprugom i kćeri. (Foto: Marko Mrkonjić/ Pixsell)

- Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu. ''Kuća sjećanja'' pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u ''sobi pijeteta'', a bit će tu i ''soba prijateljstva'' u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično – ispričala je Željka Jurić.

- Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju – dodala je Željka koja je detalje razradila s projektantskim uredom iz Vinkovaca.

Željka u Koloni sjećanja zajedno s generalima Gotovinom i Čermak. (Foto: Jurica Galoić/ Pixsell)

Financijska sredstva potrebna za izgradnju i opremanje muzeja počet će se prikupljati na donatorskoj večeri koju organizira udruga Plavi kaputić, a održat će se u petak, 29. studenoga u 19 sati u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Svoj dolazak već je potvrdila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i neki sportaši, a pozvani su i gradonačelnici Zagreba, Vukovara i Zadra.

Novac će se prikupljati od prodaje Željkine knjige ''Moja rijeka suza'', a tih dana bit će u medijima objavljen i račun na koji će se moći uplatiti sredstva. Svaka kuna bit će ugrađena u ''Kuću sjećanja'' kako bi Željka svome djetetu i budućim naraštajima mogla pokazati cijenu slobode da se strahote Vukovara više nikada ne ponove.

(Izvor: Večernji list)