Foto: screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

U utrci za Nagradu Europski muzej godine 2019. sudjeluje 40 muzeja iz 17 država Europe: Švicarske, Danske, Finske, Poljske, Austrije, Rusije, Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Grčke, Njemačke, Francuske, Mađarske, Irske, Portugala i Španjolske.

Foto: screenshot/europeanforum.museum

Među najpoznatije se ubrajaju Lego House u Danskoj, a tu su još i Nacionalni muzej Finske, Povijesni muzej u Njemačkoj i Muzej Malaga u Španjolskoj.

Foto: screenshot/visitlosinj.hr

Muzej Apoksiomena smješten je u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju i posvećen je Apoksiomenu – antičkoj brončanoj skulpturi mladog atlete, pronađenu 1996. godine u lošinjskom arhipelagu, pored otočića Vele Orjule. Promocija ovog umjetničkog djela neprocjenjive vrijednosti nezaobilazna je na mnogobrojnim turističkim sajmovima, konferencijama i kongresima, a uskoro će se predstaviti i u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Foto: screenshot/facebook

Do sada je Muzej Apoksiomena bio nominiran za muzejsku nagradu Živa Award 2017., za nagradu za najbolju europsku arhitekturu EU Mies van der Rohe Award 2017. te za regionalnu arhitektonsku nagradu Piranesi Award 2016.

Foto: screenshot/facebook

Nagradu Europski muzej godine od 1977. dodjeljuje Europski muzejski forum, kao jedno od najvećih priznanja muzejima za doprinos poboljšanju svoje djelatnosti. Prošle godine titulu je osvojio Muzej dizajna u Londonu, a neki od dosadašnjih dobtnika su i muzej Guggenheim u Bilbau, Victoria&Albert u Londonu, amsterdamski Rijksmuseum, muzej POLIN muzeja i Muzej etnografije u Ženevi.

Dodjela nagrade svake se godine održava u drugoj europskoj državi, a ove će godine biti u Sarajevu od 22. do 25. svibnja.