Foto: snimka zaslona/aluminij.ba Foto: snimka zaslona/aluminij.ba

- Cilj je udružiti snage u reaktiviranju i nadogradnji mostarske tvornice aluminija. To podrazumijeva razmjenu znanja, stručnosti i resursa za povećanje i optimiziranje proizvodnje lijevanja trupaca u tvornici Ljevaonici čije se pokretanje planira početkom studenog - poručili su danas iz Aluminij Industrije.

- Sporazum je još jedna prekretnica na putu repozicioniranja Aluminija kao globalnog aluminijskog lidera - rekao je izvršni direktor i predsjednik Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri.

Ponovno pokretanje ljevaonice 

Izraelska kompanija M.T. Abraham Group, koja predvodi grupaciju čiji je cilj ponovno pokretanje proizvodnje u mostarskom Aluminiju, nedavno je ponovno angažirala 82 radnika te radi na ponovnom pokretanju pogona Ljevaonice što se očekuje početkom studenom. Provodi se remont postrojenja i saniraju štete zbog 15-mjesečnog zastoja uslijed gašenja kompanije uzorkovanog visokim dugovanjima.

U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3.000 tona gotovih proizvoda - trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja ukupno 50.000 tona trupaca.

Nova zaposlenja 

Prema najavi iz Aluminija, pokretanje ljevaonice podrazumijevat će i dodatno povećanje broja zaposlenih. Do kraja siječnja očekuje se kako će se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika, čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

RH ima 12 posto udjela u Aluminiju

Mostarski Aluminij, koji je nakon ratnog razaranja ponovno pokrenut 1997. godine uz financijsku potporu Hrvatske, prestao je s radom u srpnju prošle godine nakon što su dugovanja dosegnula 220 milijuna eura.

U proljeće ove godine vlasti Federacije BiH, koja posjeduje 44 posto udjela u kompaniji, kao i mali dioničari radnici, dok Vlada RH ima udjel od 12 posto, postigli su sporazum s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham Group.

Izvor: HINA