(Foto: April 12 - International Day of Human Space Flight/ Facebook) (Foto: April 12 - International Day of Human Space Flight/ Facebook)

Prije 57 godina u svemir je 12. travnja prvi put lansirana letjelica Vostok-1 s astronautom Jurijem Gargarinom. Bio je to prvi čovjekov let u svemir, koji je izveden u tajnosti. Ipak, u povijesti je ostalo zapisano kako je mladi vojni pilot uspješno poletio i vratio se živ na Zemlju. Opća skupština Ujedinjenih naroda 2011. godine taj dan proglasila je Međunarodnim danom čovjekova leta u svemir.

Ovogodišnja obljetnica prvoga svemirskog leta s ljudskom posadom tradicionalno će se proslaviti i u Zagrebu. Cjelodnevni program počinje u Knjižnici Tina Ujevića okruglim stolom "Veliki i mali" o temi ''Robert Bartini i put u svemir'' kojim će moderirati popularizator i promicatelj astronomije i astronautike Ante Radonić te inženjer zrakoplovstva i znanstvenik Danijel Vuković.


(Foto: April 12 - International Day of Human Space Flight/ Facebook)

Sudionici okruglog stola, mali ljubitelji astronomije, predstavit će svoj cjelogodišnji projekt istraživanja svemira. Uz znanosti posvećene teme, učenici će predstaviti i svoje literarne radove nadahnute svemirskim prostranstvima. U povodu 55. obljetnice leta prve žene u svemir Valentine Tereshkove, u Knjižnici će biti otvorena prigodna izložba fotografija na kojoj će biti izloženi likovni radovi mladih zaljubljenika u svemir pod nazivom ''Put u svemir''.

Svečani program u Tehničkom muzeju ''Nikola Tesla'' počinje u 17 i 30 sati predavanjem posvećenom znanstveniku i dizajneru zrakoplova Robertu Battiniju o kojemu će govoriti hrvatski inženjer i znanstvenik Danijel Vuković. Tom prigodom bit će otvoren Međunarodni likovni natječaj ''Svemir- to smo mi'', namijenjen djeci u dobi od 7 do 14 godina. Natječaj je dio ruskoga međunarodnog projekta ''Gagarinova nastava: Svemir- to smo mi'' koji se već tri godine provodi u 81 zemlji.

Jurij Gagarin tijekom prvog leta u svemir. (Foto: April 12 - International Day of Human Space Flight/ Facebook)

Sudionike projekta tijekom bogatoga programa izravno će iz svemira pozdraviti astronauti Ruske državne korporacije svemirskih djelatnosti, ROSKOSMOSA. Članovi Asocijacije mladeži ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj izvest će recital potaknut Gagarinovim letom. Svemirski dan upotpunit će i Band Očen'takie, čiji su članovi studenti ruskog jezika koji će na ruskom otpjevati poznatu himnu astronauta ''Trava u doma''.

Kasno poslijepodne u čast povijesnoga Gagarinova leta izaslanstvo Veleposlanstva Ruske Federacije i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov položit će cvijeće ispred poprsja Jurija Gagarina postavljenog u srcu Trešnjevke.