Završnica treće Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture "Faust Vrančić"(Foto: screensooht facebook) Završnica treće Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture "Faust Vrančić"(Foto: screensooht facebook)

Na otoku Prviću u blizini Vodica od 23. do 30. lipnja održana je smodnevna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture, u koju su uz srednjoškolce iz Osijeka (Graditeljsko-geodetska škola) i Orašja (Školski centar fra Martina Nedića) prvi put uključeni i gimnazijalci iz Širokoga Brijega. 
Smještaj i nastava održavali su se u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci, u blizini crkve gdje je pokopan Faust Vrančić, a dio programa provodio se i u Memorijalnom centru „Faust Vrančić“, kao i kroz terensku nastavu i edukativno-izletničke programe u Šibeniku, Zlarinu i nenaseljenom otočiću Tijatu.

Dr. Marijana Borić s polaznicima škole (Foto: screenshot facebook)
Dr. Marijana Borić s polaznicima škole ( Foto: screenshoot facebook)

U 50 nastavnih sati održano je šest kreativnih radionica (jezična, medijska, govornička, glagoljska, scensko-dramska i tehnička). Srednjoškolski profesori hrvatskoga jezika iz Osijeka, Orašja i Širokoga Brijega uz sveučilišne profesore iz Zadra i vodstvo Ružice Pšihistal uvježbavali su s polaznicima vještine pričanja priča u različitim govornim situacijama, a pridružili su im se i ugledni gosti predavač. Dr. Marijana Borić ispričala je Svjetsku priču o hrvatskom polihistoru Faustu Vrančiću, a redatelj i producent Miljenko Dujela je prenio svoja iskustva o Černobilu i Africi.
Kroz priče i pričanja polaznici su upoznali i lokalnu povijest otoka, folklornu dramu i povijest riječi.

 Na otoku Zlarinu polaznici su posjetili Memorijalnu sobu Vesne Parun naučivši pojedinosti iz života i stvaralaštva velike hrvatske pjesnikinje, a u Šibeniku su posjetili novootvoreni Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“.