(Foto: screenshot Facebook/ Kulturno umjetničko društvo "Zadarski tanac") (Foto: screenshot Facebook/ Kulturno umjetničko društvo "Zadarski tanac")

Pod nazivom ''Lijepa si zemljo moja – Grüezi mitenand'' HKUD ''Croatia'' iz Basela i KUD ''Zadarski tanac'' održali su koncert u Zadru. Suradnjom dvaju kulturnih društava, gostujućeg iz Švicarske i zadarskog domaćina, posjetitelji manifestacije mogli su doživjeti hrvatski folklor na jedinstven način.

Ana Šutalo iz HKDU-a ''Croatia'' i Matea Mihaljević, članica domaćeg KUD-a ''Zadarski tanac'', vodile su program na tri jezika: hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Na početku koncerta voditeljice su predstavile rad i djelovanje udruga te su istaknule važnosti promocije i očuvanje tradicije i etno folklora Lijepe naše, koji se razlikuje od istoka do juga zemlje, te se njegova vrijednost oslikava u raznolikostima na malom geografskom području.

Ispred odjela za međunarodnu suradnju, u ime grada Zadra, prisutnima se obratila Anita Gržan Martinović koja je pozdravila švicarsko-hrvatsku suradnju.

(Foto: screenshot Facebook/ Kulturno umjetničko društvo "Zadarski tanac")

Glasnogovornik HKUD ''Croatia'', Joško Batinović, u svom govoru istaknuo je svu ljudsku toplinu, ponos, ljubav za svoj narod kao i sve što čini dom i Domovinu, gdje god se nalazili.

- Surađujući s Ivanom Baričićem iz Sv. Filipa i Jakova, bez kojega ne bi ovdje bilo ni nas, stvorilo se krasno prijateljstvo i mi, članovi Croatie, sretni smo što danas nastupamo ovdje u Zadru. Naša domovina predstavljena je pjesmom, plesom i nošnjama – od Dubrovnika, Splita, Trogira, Zadra, preko Međimurja do Slavonije – dodao je Batinović.

Koerografkinje Mišaela Mikulić, Ana Šutalo i Marija Soldo dodale su svoj umjetnički obol u fantastičnim stilovima plesa, koracima i vizualnim dojmom prilikom izvođenja plesnih figura folkloraša i izvođača.

Izvor: Moja domovina